PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Inside Suiker

Europa rekent op prima opbrengst suikerbieten

7 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

De oogst van suikerbieten in Europa is inmiddels goed op stoom. De Europese Commissie gaat uit van een opbrengst die iets boven het vijfjarig gemiddelde ligt. De verschillen tussen de lidstaten zijn echter groot en ook in Nederland lopen de regionale opbrengsten uiteen.

In het meest recente MARS-bulletin van september gaat de Europese Commissie uit van een gemiddelde suikerbietenoogst in de EU van 75 ton per hectare. Daarmee zou de opbrengst dit jaar 1,8% hoger liggen dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Naast onder meer Duitsland, Frankrijk en België, draagt ook Nederland bij aan dit optimisme. Al gaat Cosun Beet Company nog steeds uit van een suikeropbrengst die iets beneden het gemiddelde ligt.

Flinke plus in Frankrijk
Voor Duitsland voorspelt de Europese Commissie een opbrengst van 78,2 ton per hectare en voor Frankrijk 84,6 ton per hectare. Dat is respectievelijk 5,7% en 2,8% meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Met name voor Franse telers is dat een flink beter perspectief dan het dramatische seizoen afgelopen jaar toen het vergelingsvirus de productie flink inperkte. Volgens het MARS-rapport is de bietenopbrengst in Frankrijk dit jaar 32% hoger dan in 2020.

Voor Nederland is een opbrengst van 86,9 ton per hectare ingecalculeerd. Dat is 5,8% meer dan vorig jaar en 4,9% boven het vijfjarig gemiddelde. Daarmee zit de Europese prognose boven die van Cosun Beet Company. De Nederlandse verwerker rekende bij de start van de campagne medio september op een gemiddelde opbrengst van 81 ton per hectare. De bijbehorende suikeropbrengst werd geschat op 13,6 ton per hectare en dat is juist iets minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Tegenvallende opbrengst Zuid-Limburg
De eerste weken van de campagne zitten er inmiddels op en zijn geen reden voor Cosun om de prognose bij te stellen. Wel wordt duidelijk dat er flinke regionale verschillen zijn, met name als het gaat om het suikergehalte. Zo zat Zuid-Limburg eind september op 15% en Schouwen Duivenland op 17,2%. Normaliter zorgt de Limburgse lössgrond juist voor een van de hoogste suikergehaltes, maar de late start, het koele weer en de zware regenval zorgen voor een lagere opbrengst.

Gemiddeld in Nederland stond de teller na twee weken campagne op 16% suiker. Het bijbehorende tarrapercentage stond op net iets meer dan 7% en dat is relatief laag. De regenval afgelopen twee weken heeft in een aantal gebieden het meer dan welkome vocht gebracht, waardoor de oogstomstandigheden zijn verbeterd. Met de weersvooruitzichten voor de komende periode – droog en zonnig – lijkt er geen reden om de opbrengstprognoses aan te passen.

Internationale suikerprijzen flink in de lift
Ondertussen drukken andere delen van de wereld een grote stempel op de internationale suikermarkt. Zo ligt het aanbod van 's werelds grootste suikerexporteur Brazilië zeker 10% lager door tegenvallende opbrengsten als gevolg van vorst en droogte. Ook grootmacht Thailand moet dit jaar met minder productie genoegen nemen. Het gat dat hiermee ontstaat zal slechts ten dele worden ingevuld door India, dat nog steeds een overschot van 8,4 miljoen ton suiker heeft. Het land ziet haar kans schoon om meer te exporteren.

De Internationale Suikerorganisatie (ISO) gaat uit van een tekort van 3,8 miljoen ton suiker in seizoen 2021-2022. Verwacht wordt dat de wereldwijde suikervoorraad slinkt naar een niveau van 95 miljoen ton. Dat is terug te zien in de internationale suikerprijzen die al enige tijd bezig zijn met een flinke opmars. De notering voor geraffineerde witte suiker op de Liffe in Londen sloot de maand september af op €442,44 per ton. Het hoogste niveau in bijna 4,5 jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden