De bietencampagne verloopt voorspoedig, schreef Cosun vorige week nog, maar de verwachtingen voor de bietenprijs worden getemperd. In een brief aan de ledentelers spreekt de coöperatie over een 'aanzienlijk lagere bietenprijs' voor teeltjaar 2024.
De vraag naar suiker valt tegen terwijl de productie is gestegen. Het huidige aanbod van suiker en de huidige voorraden in Europa zetten de suikermarkt onder druk. Na een paar jaar van stijgende suikerprijzen is er nu een duidelijke ommekeer op de Europese suikermarkt, constateert Cosun. De verkoopprijzen zijn de afgelopen maanden met honderden euro's per ton gedaald.
Cosun heeft de systematiek voor het berekenen van de bietenprijs twee jaar geleden aangepast waardoor de bietenprijs deels afhankelijk is van de suikerverkopen die later in het seizoen nog moeten plaatsvinden. De bietenprijs voor dit campagnejaar is deels afhankelijk van de suikerverkopen in het laatste kwartaal van 2024 en de eerste drie kwartalen van 2025. "Niet alle suiker over deze periode is al verkocht. Daarom kunnen we op dit moment geen uitspraak doen over de hoogte van de bietenprijs. Wel is duidelijk dat deze aanzienlijk lager zal zijn dan de bietenprijs die afgelopen jaar is betaald", schrijft Cosun aan de leden-telers.
Cosun worstelt nog steeds met einde marktordening
Voor het teeltjaar 2025 heeft Cosun het toewijzingspercentage verlaagd naar 100% en Cosun is niet de enige suikerfabriek die een areaalkrimp heeft aangekondigd. De daling van het Europese areaal zal op termijn helpen de Europese suikermarkt te stabiliseren en de prijs van suiker mogelijk weer laten stijgen volgens de coöperatie. Daarnaast wijst Cosun erop dat de resultaten van niet-suikeractiviteiten bijdragen aan het resultaat van Cosun en daarmee aan de bietenprijs. "Dit helpt ons om de sterke volatiliteit van de suikerprijs deels op te vangen. Desondanks heeft de volatiliteit van de Europese suikerprijs, die is ontstaan door de afschaffing van de marktordening in 2017, nog steeds een grote impact op de resultaten."