De marges in de Europese en Nederlandse melkveehouderij blijven de komende maanden krap, zo voorziet de Rabobank. De zuivelprijzen gaan wel iets omhoog, maar de kosten doen dat ook.
Momenteel zitten veel zuivelprijzen in de lift. Maar dit gebeurt nadat in de zomer veel prijzen voor basiszuivelproducten zijn gedaald, signaleert de Rabobank. De analisten van de bank blijven ondertussen voorzichtig. De huidige zuivelprijzen zijn dan wel hoger dan geweest, vooral dankzij een lager dan verwachte aanvoer in de voorbije maanden, maar een verdere sterke prijsstijging zit er volgens hen niet in. Daar is vooral China verantwoordelijk voor. Die zal naar verwachting in de komende maanden bijna 20% minder gaan inkopen op de wereldzuivelmarkt en dat zal de wereldwijde prijsontwikkeling gematigd houden. Daarnaast wordt een stijgende melkproductie verwacht.
Uitbetaalprijzen blijven stabiel
Mede daardoor zullen de uitbetaalprijzen voor de melkveehouderij de komende maanden stabiel blijven, zo meent de Rabobank.
De stijgende productiekosten (voor voer, energie, logistiek) en inflatie maken ondertussen dat de marge op zijn best gezegd krap blijft. Dat is een probleem waar ook de Amerikaanse melkveehouders mee zitten. De zuivelsector in de VS zit in een vergelijkbare situatie als de Europese, met een lager dan verwachte aanvoer in de voorbije maanden en nu sterk stijgende prijzen - ook op de spotmarkt. Maar veel verdiend hebben de melkveehouders niet. Dit ondanks zogenoemd 'hoge basisprijzen'. Het is daar net als in de EU de marge die de veehouders nekt.
Voor Nederland verwacht de Rabobank tegen het einde van dit jaar overigens weer een licht dalende melkproductie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.