Biologische landbouw neemt een prominente positie in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). In Oostenrijk, waar al een relatief groot deel van de boeren biologisch werkt, bestaat de vrees dat het beleid dat de politici in Brussel voorstaan in de praktijk weleens averechts kan uitpakken.
Bij de vlaggenschepen van de Europese Commissie - de Farm to Fork en Biodiversiteit strategie - wordt aan lidstaten de opdracht gegeven minimaal een kwart van het areaal landbouwgrond in te zetten voor biologische productie. De Europarlementscommissies Landbouw en Milieu stemmen volgende week donderdag voor het eerst over de Farm to Fork strategie.
Oostenrijk loopt in vergelijking met veel andere lidstaten ver voor in de biologische landbouw. Gerekend naar het aantal bedrijven is 23% biologisch en zij bewerken al meer dan een kwart van het totale areaal landbouwgrond, mede door regelingen voor bergboeren.
Exclusieve steun
Subsidies spelen een belangrijke rol in het succes van de biologische landbouw in Oostenrijk. 44% procent van het tweede pijler budget gaat naar steun voor biologische boeren. Oostenrijk heeft in de onderhandelingen over het nieuwe GLB gepleit voor versterking van de huidige invulling van het tweede pijler budget met de focus op biologische landbouw en andere ecologische diensten. Met andere woorden: ook gangbare bedrijven kunnen aanspraak maken op extra subsidie als ze daarvoor extra diensten op het gebied van natuur en milieu leveren. Dat is niet langer exclusief voorbehouden aan biologische boeren.
En daar zit het pijnpunt. Verschillende belangenverenigingen vrezen dat deze invulling van het nieuwe GLB in het nationaal strategisch plan slecht uitpakt voor de biologische sector in Oostenrijk. Vooral veebedrijven hebben flink moeten investeren in aangepaste stallen om aan de dierenwelzijnsnormen te voldoen. Als gangbare bedrijven een deel van de subsidies opsouperen krijgen de biologische bedrijven de extra kosten nooit terugverdiend.
Het idee dat die extra kosten uit de markt gehaald moeten worden, zoals de Europese Commissie en het Oostenrijkse ministerie van landbouw willen, wordt door de belangenbehartigers als onrealistisch gezien. De productie en daarmee de intensiviteit van de biologische bedrijven moet omhoog om de kosten te drukken en aan de extra vraag te voldoen, zeggen zij. Dat druist in tegen de waarden waar biologisch voor staat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893907/schiet-het-nieuwe-glb-zijn-doelen-voorbij]Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij? [/url]