Elliott Bignell / Shutterstock.com

Achtergrond Biologisch

Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij?

30 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Biologische landbouw neemt een prominente positie in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). In Oostenrijk, waar al een relatief groot deel van de boeren biologisch werkt, bestaat de vrees dat het beleid dat de politici in Brussel voorstaan in de praktijk weleens averechts kan uitpakken. 

Bij de vlaggenschepen van de Europese Commissie - de Farm to Fork en Biodiversiteit strategie - wordt aan lidstaten de opdracht gegeven minimaal een kwart van het areaal landbouwgrond in te zetten voor biologische productie. De Europarlementscommissies Landbouw en Milieu stemmen volgende week donderdag voor het eerst over de Farm to Fork strategie.

Oostenrijk loopt in vergelijking met veel andere lidstaten ver voor in de biologische landbouw. Gerekend naar het aantal bedrijven is 23% biologisch en zij bewerken al meer dan een kwart van het totale areaal landbouwgrond, mede door regelingen voor bergboeren.

Exclusieve steun
Subsidies spelen een belangrijke rol in het succes van de biologische landbouw in Oostenrijk. 44% procent van het tweede pijler budget gaat naar steun voor biologische boeren. Oostenrijk heeft in de onderhandelingen over het nieuwe GLB gepleit voor versterking van de huidige invulling van het tweede pijler budget met de focus op biologische landbouw en andere ecologische diensten. Met andere woorden: ook gangbare bedrijven kunnen aanspraak maken op extra subsidie als ze daarvoor extra diensten op het gebied van natuur en milieu leveren. Dat is niet langer exclusief voorbehouden aan biologische boeren.

En daar zit het pijnpunt. Verschillende belangenverenigingen vrezen dat deze invulling van het nieuwe GLB in het nationaal strategisch plan slecht uitpakt voor de biologische sector in Oostenrijk. Vooral veebedrijven hebben flink moeten investeren in aangepaste stallen om aan de dierenwelzijnsnormen te voldoen. Als gangbare bedrijven een deel van de subsidies opsouperen krijgen de biologische bedrijven de extra kosten nooit terugverdiend.

Het idee dat die extra kosten uit de markt gehaald moeten worden, zoals de Europese Commissie en het Oostenrijkse ministerie van landbouw willen, wordt door de belangenbehartigers als onrealistisch gezien. De productie en daarmee de intensiviteit van de biologische bedrijven moet omhoog om de kosten te drukken en aan de extra vraag te voldoen, zeggen zij. Dat druist in tegen de waarden waar biologisch voor staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Henk. 1 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893907/schiet-het-nieuwe-glb-zijn-doelen-voorbij]Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij? [/url]
De werkelijke situatie : * Als de gehele wereld biologisch gaat boeren, en als de gehele wereld geen vlees meer gaat eten, dan is er 25 - 35% meer landbouwgrond nodig, en er zal 20% van de wereldbevolking gaan sterven.!
gerard 1 September 2021
geen vlees eten lijkt mij onmogelijk wat te doen met koeien die zijn uit gemolken en waar gaat men al die mest vandaan halen die nodig is
Abonnee
Qīngwā 1 September 2021
Het probleem is dat het stemvee uit de grote stad geen enkel benul meer van de voedselproductie heeft, daarom praten ze tegenwoordig ook over Jip en Janneke knuffel landbouw.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden