Een lagere oogstopbrengst door de droogte van de afgelopen weken is voor Oost- en Zuid-Nederland nog steeds een reëel scenario. Dat blijkt uit de nieuwe droogtemonitor die woensdag is gepubliceerd en meldt dat de neerslag afgelopen week 'slechts' voor verlichting heeft gezorgd.
Door 2 uitzonderlijk droge maanden is het neerslagtekort in Nederland nog altijd zeer groot. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft daarom opgeschaald naar niveau 1: 'dreigend watertekort'.
Het landelijke tekort staat op ongeveer 164 millimeter. Door de neerslag van de afgelopen dagen is het neerslagtekort iets afgenomen, maar deze loopt de komende 2 weken waarschijnlijk weer verder op. Ondanks de verwachte neerslag voor de komende week. De Rijnaanvoer stijgt de komende tijd naar verwachting tot waarden boven het LCW-criterium van de maand juni. Er is daarmee voldoende water beschikbaar om aan de vraag te voldoen in de gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is.
Meer watervraag vanuit landbouw
Met name in Oost- en Zuid-Nederland zijn de effecten van de droogte merkbaar. In deze gebieden kan geen water worden aangevoerd en zijn lagere gewasopbrengsten mogelijk. De komende tijd neemt de watervraag vanuit de landbouw toe, verwacht het LCW.
Tot en met zondag 14 juni is sprake van een licht wisselvallig weertype. In Nederland lijken de neerslagsommen in de buurt van normaal uit te komen, zij het met grote regionale verschillen.
Droogte in de VS
Niet alleen in Nederland, ook elders in Europa speelt droogte een grote rol. Ook delen van de Verenigde Staten kampen met droogte. Het gaat om ongeveer 20% van het land waar de droogte huis houdt, met name in het midden en westen van het land. Dit heeft onder meer impact op de teelt van wintertarwe: 22% van de oogst bevindt zich in het droogtegebied. Ook in Idaho waar het gros van de aardappelen wordt geteeld, is het relatief droog.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.