University of Sydney

Nieuws Gewasbescherming

'Gebruik glyfosaat alleen als uiterst redmiddel'

19 Maart 2020 - Jeannet Pennings - 12 reacties

Veehouders en akkerbouwers worden door LTO opgeroepen om glyfosaat alléén te gebruiken tegen (wortel)onkruiden. Ook is het belangrijk niet te lang te wachten met het inwerken van het vanggewas.

De oproep van LTO hangt samen met het dreigende verbod op glyfosaat in de EU. In verschillende landen wordt het gebruik reeds (gefaseerd) aan banden gelegd. Het gebruik van de onkruidbestrijder ligt al jaren onder een maatschappelijk vergrootglas, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Dat de druk op glyfosaat alleen maar toeneemt, wordt vandaag duidelijk met een nieuwe wetenschappelijk publicatie.

Wereldkaart
Australische wetenschappers hebben een eerste wereldkaart gepubliceerd met gedetailleerde ‘hotspots’ waar de grond verontreinigd is door glyfosaat. Er worden hotspots geïdentificeerd in West-Europa, Brazilië, Argentinië en in delen van China en Indonesië. In het bijbehorende artikel schrijven de wetenschappers dat jaarlijks ongeveer 36 miljoen vierkante kilometer grond wordt behandeld met 600.000 tot 750.000 ton glyfosaat. Zelfs in afgelegen gebieden worden residuen gevonden. 

"De wetenschap is er nog niet uit of aan glyfosaat gezondheidsrisico’s kleven", zegt Alex McBratney, directeur van het landbouwinstituut van de Universiteit van Sydney. “Maar we moeten het voorzorgsbeginsel toepassen.” Zelfs als er geen bewijs is over de risico’s van glyfosaat, zou de landbouwsector volgens McBratney voor alternatieven moeten kiezen. “Het zou een slecht landbouwbeleid zijn als we voor de lange termijn vertrouwen op de beschikbaarheid van glyfosaat.”

Kosten verbod hoger
LTO merkt op dat er voor het inwerken van vanggewassen in de maïsteelt en voor groenbemesters in de akkerbouw vaak mechanische alternatieven zijn. Dat kost weliswaar extra tijd en extra diesel, maar de meerkosten zijn minder groot dan een algeheel wettelijk verbod op het gebruik van glyfosaat. ‘Als het toch nodig is om glyfosaat te gebruiken, wacht dan niet te lang met het inwerken van het vanggewas’, zo luidt de oproep.

Jaap van Wenum, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw, vergelijkt het met een fritesbakker die in het frituurvet spuugt om de temperatuur te peilen. “Voor de voedselveiligheid heeft het geen enkele consequentie, omdat de olie gloeiend heet wordt, maar er is geen mens die de frites nog wil eten als ze hebben gezien dat er in het frituurvet is gespuugd. Zo is het ook met geeloranje verkleurende velden. Rationeel is er geen bezwaar tegen het gebruik, maar in de maatschappelijke discussie geeft de emotie de doorslag.”

Ervaring opdoen
LTO wil samen met de leden aan burgers laten zien dat een middel als glyfosaat alleen ingezet wordt als alternatieven ontbreken. De organisatie verkent onder andere met loonwerkers praktische alternatieven voor de toepassing van glyfosaat. In Oost-Nederland wordt er samen met de projectdeelnemers van 'Vruchtbare Kringloop Overijssel' en 'Vruchtbare Kringloop Achterhoek' ervaring opgedaan met diverse vormen van mechanische bewerking van vanggewassen voor het ploegen van maïspercelen. Met hulp van velddemo's worden ervaringen en bevindingen met mechanisch onderwerken van vanggewassen eventueel online gedeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
jpkievit 19 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886276/gebruik-glyfosaat-alleen-als-uiterst-redmiddel]‘Gebruik glyfosaat alleen als uiterst redmiddel’[/url]
Hiermede meldt lto akkerbouw dat glyfosaat niet veilig is grote onzin
???!!! 19 Maart 2020
LTO heeft de vergelijking tussen spugen in voedsel tijdens voedselbereiding (MAG NIET!!! UITDRUKKELIJK VERBODEN!!!) en gebruik van een middel volgens etiket???!!!

LTO is niet van plan om alles te doen om de boer te helpen, zoveel is duidelijk: boer moet aanpassen.

Bij een belangenbehartiger past het behartigen van belangen, niet het ombuigen van de boer.

Laatste boer, hoeveel bewijzen van onkunde heb je nodig? ZEG OP!
Al 19 Maart 2020
Wat een onzin en onkunde. Glyfosaat wordt opgenomen in de grond. Komt via gras in de melk dus in de voedselketen. Er worden veel te hoge gehaltes in consumptiemelk kaas en ijs gemeten. Zelfs in het duitse bier met zijn reinheitsgebod zit 10x teveel glysofaat resten. Bij een goede grondbewerking is glyfosaat overbodig. Het wordt de (Niet wetende) boeren door de strot geduwd.(forfarmers oa) . Wat óveral gespoten wordt verdwijnt nooit meer
Varkensboer 19 Maart 2020
glyfosaat is een vvd ziekte: de decadentie van kanker

Geen enkele kerel met kloten zegt dat je beter wel als geen glyfosaat in je lijf kan hebben, anders ben je geen knip voor de neus waard, geen Boer, geen mens: eenvoudigweg niets

Europa zal de ultieme ziekte blijken, onze Boerencultuur is gestolen Mohamed denkt dat de tijd van Allah gekomen is en onze cultuur ten einde is, moslim vrouwen lallen hun geluk uit in boerka.

Dat is de werkelijkheid van het beleid van onze keizer zonder kleding en zijn onzichtbare vijand, hoe makkelijk kan je probleem zijn.

Fakemedia blijft zand in onze ogen strooien.

Bruins knijpt er met een rotsmoes tussenuit zonder enig verwijt, als Boer krijg je de galg van Bayer en regerende banken met landen zonder eigen vermogen als je stopt met werken.
gerard 19 Maart 2020
er komt 8 keer meer geneesmiddelen in het water voor. dan gewas beschermingsmiddelen voor
je moet niet net zo als in de vs 3 keer 5 liter van rounup gebruiken
ik ben akkerbouwer en gebruik 20 liter in de 3 a 4 jaar en dan vooral om aardappels aan te stipen
maar als je rounup of glyfosaat de werkzamestof verbiedt dan ook de soja uit vs canada braziel en noem het maar op, je moet dan wel de zelfde regels aan nemen
HANS van tol 20 Maart 2020
Volgens onderzoek is het vergif uit medicijnen veel erger voor ons drinkwater,dan de boeren doen volgens de media .
Jos Bessems 20 Maart 2020
Dank je voor het interessante artikel.

Het probleem is niet alleen dat glyfosaat verdacht kankerverwekkend is (of beter gezegd het gebruik van glyfosaat-bevattende middelen, dat is wat IARC onderzocht heeft), maar dat glyfosaat zoals je meldt op steeds meer plekken in de wereld voorkomt in het milieu.

Daarmee is het een 'forever present chemical' geworden en dat moet je altijd zien te voorkomen. We willen de aarde zo veel mogelijk achterlaten zoals we hem aantroffen want je weet nooit wat die stoffen bij continue aanwezigheid op b.v. bepaalde plant- of diersoorten in het milieu doen op de langere termijn.

Zolang je elk jaar opnieuw aan het begin van het seizoen weer zorgt dat residuen in t milieu weer op nul zitten dan worden dit soort onbekende risico's per definitie een heel stuk kleiner.

Jouw pleidooi om veel terughoudender te zijn met spuiten van glyfosaat past hier heel mooi in.

Jos Bessems (toxicoloog)
S.valkenier 20 Maart 2020
Nu het verbod op glyfosaat er aan komt gaan de boeren hamsteren je kun maar zo voor 10 jaar inslaan ,,,hoop als er een verbod kom en het word gebruik er ook gelijk een boete op kom te staan die ook jaren voelbaar is. IEDEREEN krijg TOCH ook kinderen of denken alleen maar aan zakken vullen en dat een ander parkinson krijg hebben jullie geen geweten
Joop Wuestenenk 20 Maart 2020
Een goed genuanceerd artikel over
glyfosaat: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/vg-17-6/glyfosaat
Akkerbouwer 20 Maart 2020
Steeds maar de boeren als schuldige aanwijzen voor glyfosaat dat volgens sommigen overal word aangetroffen.

Hoeveel burgers halen geen glyfosaat in de winkel, wel kleinverpakking dan. Maar ze komen bijna allemaal terug voor nog een verpakking of 2 extra. Nu zullen ze vast allemaal een hele grote tuin hebben die volledig doodgespoten moet.

Tevens is mij een raadsel waarom er vaak glyfosaat op Facebook aangeboden en verkocht word in 20 liter verpakking. Deze particulieren zullen dan vast een tuin van meer dan 10 hectare hebben!!! (100000 m2)

drent 20 Maart 2020
precies, heb vorig jaar een grondmonster laten nemen op residuen en wat bleek, roundup was helemaal niet meer terug te vinden wat ik in het voorjaar gespoten had. Ik denk dat zoals wij roundup gebruiken het geen schade geeft echter wordt in het buitenland er soms anders mee omgegaan zoals over het genetische gewassen spuiten of over graan om het afrijpingsproces te versnellen
Silent spring 21 Maart 2020
DDT, glyfosaat: Lobbycratie van de VVD moet opstappen, in dit land groeit al lang niets meer onze christencultuur is op sterven na dood.

Zelfs dit is te moeilijk voor sociaal geschiedkundige memoristen, deze heren moeten God danken dat er voor hun krankzinnige redernaties gezond denkende, werkende mensen zijn die stom genoeg zijn om 100 te rijden voor hun vergeten wetgeving (uiteraard de schuld van hun boerenarbeiders) als iedereen thuis zit!

Wellicht zit ik ernaast en gaat Syrie ons uit menslievendheid helpen en blijkt onze tolerantie christenliefde van de VVD en zijn er geen Islamietische vrouwen die lallend hun cultuur zien aankomen.

Wellicht komt Bruins gewoon weer terug op omdat de psychoanalyse voor zijn werkzaamheden nu eenmaal net zo goed werkt als de opleiding geschiedkunde of Sociaal Maatschappijleer van onze regerende keizers zonder kleding op basis van statistiek zonder enige kennis noch kunde.

G5 is de volgende onnatuurlijke lobby ditmaal zonder Bayer.
Boeren waren de eerste, bevolking is Next.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden