Veehouders en akkerbouwers worden door LTO opgeroepen om glyfosaat alléén te gebruiken tegen (wortel)onkruiden. Ook is het belangrijk niet te lang te wachten met het inwerken van het vanggewas.
De oproep van LTO hangt samen met het dreigende verbod op glyfosaat in de EU. In verschillende landen wordt het gebruik reeds (gefaseerd) aan banden gelegd. Het gebruik van de onkruidbestrijder ligt al jaren onder een maatschappelijk vergrootglas, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Dat de druk op glyfosaat alleen maar toeneemt, wordt vandaag duidelijk met een nieuwe wetenschappelijk publicatie.
Wereldkaart
Australische wetenschappers hebben een eerste wereldkaart gepubliceerd met gedetailleerde ‘hotspots’ waar de grond verontreinigd is door glyfosaat. Er worden hotspots geïdentificeerd in West-Europa, Brazilië, Argentinië en in delen van China en Indonesië. In het bijbehorende artikel schrijven de wetenschappers dat jaarlijks ongeveer 36 miljoen vierkante kilometer grond wordt behandeld met 600.000 tot 750.000 ton glyfosaat. Zelfs in afgelegen gebieden worden residuen gevonden.
"De wetenschap is er nog niet uit of aan glyfosaat gezondheidsrisico’s kleven", zegt Alex McBratney, directeur van het landbouwinstituut van de Universiteit van Sydney. “Maar we moeten het voorzorgsbeginsel toepassen.” Zelfs als er geen bewijs is over de risico’s van glyfosaat, zou de landbouwsector volgens McBratney voor alternatieven moeten kiezen. “Het zou een slecht landbouwbeleid zijn als we voor de lange termijn vertrouwen op de beschikbaarheid van glyfosaat.”
Kosten verbod hoger
LTO merkt op dat er voor het inwerken van vanggewassen in de maïsteelt en voor groenbemesters in de akkerbouw vaak mechanische alternatieven zijn. Dat kost weliswaar extra tijd en extra diesel, maar de meerkosten zijn minder groot dan een algeheel wettelijk verbod op het gebruik van glyfosaat. ‘Als het toch nodig is om glyfosaat te gebruiken, wacht dan niet te lang met het inwerken van het vanggewas’, zo luidt de oproep.
Jaap van Wenum, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw, vergelijkt het met een fritesbakker die in het frituurvet spuugt om de temperatuur te peilen. “Voor de voedselveiligheid heeft het geen enkele consequentie, omdat de olie gloeiend heet wordt, maar er is geen mens die de frites nog wil eten als ze hebben gezien dat er in het frituurvet is gespuugd. Zo is het ook met geeloranje verkleurende velden. Rationeel is er geen bezwaar tegen het gebruik, maar in de maatschappelijke discussie geeft de emotie de doorslag.”
Ervaring opdoen
LTO wil samen met de leden aan burgers laten zien dat een middel als glyfosaat alleen ingezet wordt als alternatieven ontbreken. De organisatie verkent onder andere met loonwerkers praktische alternatieven voor de toepassing van glyfosaat. In Oost-Nederland wordt er samen met de projectdeelnemers van 'Vruchtbare Kringloop Overijssel' en 'Vruchtbare Kringloop Achterhoek' ervaring opgedaan met diverse vormen van mechanische bewerking van vanggewassen voor het ploegen van maïspercelen. Met hulp van velddemo's worden ervaringen en bevindingen met mechanisch onderwerken van vanggewassen eventueel online gedeeld.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886276/gebruik-glyfosaat-alleen-als-uiterst-redmiddel]‘Gebruik glyfosaat alleen als uiterst redmiddel’[/url]