Interview Michaël Wilde

‘Belasting op biologisch afschaffen een goede zet'

22 Januari 2020 - Anne Jan Doorn - 9 reacties

De belasting op biologische producten verlagen naar 0% is een goede zet. Daarbij is de biologische markt, maar ook de consument en de maatschappelijke gezondheid gediend. Dat zei Michaël Wilde, de kersverse directeur van Bionext, op de Biobeurs.

Wilde wil als directeur van Bionext zorgen dat de biologische sector meer naar buiten treedt. "De biologische sector is soms een clubje dat teveel intern gericht is. Ik wil het verhaal meer naar buiten brengen, zodat we de biologische waarde ook beter bij de consument kunnen verzilveren." In het samenwerken met bijvoorbeeld natuurorganisaties ziet Wilde veel kansen. "Het is veel beter als de Vogelbescherming en dergelijke organisaties vertellen waarom bio belangrijk is, dan dat wij dat zelf moeten doen."

Consument moet betalen
Wilde noemt het zeer belangrijk dat de consument biologisch herkent en er voor wil betalen. "Als de consument niet betaalt, kun je wel plannen maken, maar levert dat alsnog niks op. Ons Europees biologische keurmerk kan er in resuluteren dat de waarde van de extra inspanningen kan worden verzilverd. De consument is buiten de winkel vaak wel heel idealistisch, maar in de winkel worden er andere keuzes gemaakt."

Volgens Wilde is het dan ook belangrijk dat de consument wordt uitgedaagd om biologisch te kopen. "Als alleen de boeren omschakelen, wordt de onbalans tussen vraag en aanbod te groot. Daarom moet ook de markt worden geprikkeld. De BTW op biologische producten verlagen naar 0% is uit dat oogpunt een slimme zet. Niet alleen voor de markt, maar ook voor de maatschappelijke gezondheid."

Denken vanuit toegevoegde waarde
Wilde licht toe. "Recent is de belasting op groente en fruit verhoogd, terwijl wordt beweerd dat gezond voedsel wordt gepromoot. Dat klopt natuurlijk niet. Door gezond voedsel minder te belasten, kan je de gezondheid proactief bevorderen. Aan de andere kant mag er meer belasting komen op bijvoorbeeld kunstmest. Dat is milieubelastend en brengt veel kosten voor de maatschappij met zich mee."

Volgens Wilde moet in de discussie minder de kosten centraal staan en meer de toegevoegde waarde. "Een consument kiest niet alleen voor biologisch vanwege het afwezig zijn van chemische beschermingsmiddelen, maar juist ook vanwege de ecosysteemdiensten die biologisch levert."

Niet de enige kerk
De landbouw bevindt zich volgens hem op een kantelpunt. "Je ziet dat in de Green Deal de biologische landbouw concreet wordt genoemd als 1 van de 5 punten in de farm-to-fork strategy. Dat is natuurlijk een signaal dat biologisch steeds belangrijker wordt. We verwachten dat in 2030 ongeveer 30% van het areaal en de consumptie biologisch is. Daarbij blijft het natuurlijk wel zo dat onze kerk niet de enige kerk is. Andere duurzame initiatieven zijn ook goed."

Is hij dan niet bang dat biologisch zich niet meer kan onderscheiden van andere duurzame initiatieven? "Biologisch is in de Europese wetgeving verankerd. Daarin kun je niet gemakkelijk veranderingen aanbrengen. Daarom hebben we ook het Eko-keurmerk. Dat is voor de boeren die verdere ontwikkelingen maken binnen biologisch. Het is een soort ‘biologisch plus’ keurmerk."

Planeet in de fik
De ook op de beurs zichtbare professionaliseringsslag van de biologische sector is volgens Wilde wenselijk. "We worden wat volwassener en dat moet ook, want de planeet staat in de fik. Biologische landbouw kan heel belangrijk zijn om dat te verbeteren. Ik knok als een gek voor m’n dochters, zodat zij ook nog een leefbare wereld overhouden."

Op de vraag hoe duurzaam biologisch is als er veel wordt geëxporteerd, is Wilde duidelijk: "Je kunt altijd beter biologisch exporteren dan niet biologisch. Daarmee is er namelijk alsnog geen kunstmest en pesticide gebruikt. Daarbij komt dat het transport vaak per boot is en dat een relatief lage milieubelasting heeft. Want het is natuurlijk belachelijk dat wij als Nederland tweede exporteur ter wereld zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Haasje 22 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885479/belasting-op-biologisch-afschaffen-een-goede-zet]‘Belasting op biologisch afschaffen een goede zet'[/url]
Biologisch is een overgewaardeerde term. Gangbare sector kan nog wat leren van de PR voor biologisch
Abonnee
Jan 22 Januari 2020
Wat een kromme gedachte, biologische is door een slechtere CO2 footprint zeker niet duurzamer dan gangbaar van waar dan al die fiscale voordelen?

Kjol 22 Januari 2020
Biologisch was al een vaag artikel met een kleine afzetmarkt, maar nu er zelfs 0% BTW voor nodig is om het de mensen door de strot te duwen maakt het zelfs dwangmatig.
Meneer Biobaas kan zich beter gaan richten op dingen die werkelijk iets toevoegen.
manmanman 23 Januari 2020
Dacht dat als mvr v Bree vervangen word dan gaat het beter worden. Maar dat heb ik fout. Begin me steeds meer te schamen. Wat zullen me gangbare buren van deze opinie denken!?
schoenmakers 1 23 Januari 2020
wat kan de heer de Wilde onzin uitkramen
peer 23 Januari 2020
regel die btw verlaging dan wel in heel Europa en niet alleen in Nederland
btw is een consumenten belasting die betalen alle btw en niet de bedrijven
Abonnee
dramos 23 Januari 2020
Per boot lage milieubelasting??? Gangbaar exporteren binnen 6ookm is minder milieubelastend denk ik.
Abonnee
Martinus Kroon 23 Januari 2020
De beste man heeft het over een geloof, en dat is het een extreme zelfs voor velen. Ik val de biologische collega’s niet af, het is een markt en op sommige punten absoluut beter dan de huidige gangbare. Maar goed betaalbaar een duurzaam voedsel voor de gewone man in Europa is toch echt gangbaar, echter duurzamer dan nu. Minder kunstmest, maar kunstmest in beperkte mate zorgt voor minder uitspoeling/emissie van stikstof en veel hogere opbrengsten per Ha. Minder chemie maR zeker wel wat chemie, bespaart fossiel, structuur, waterbergend vermogen.
Paul 23 Januari 2020
Ik snap echt niet waarom je een manier van landbouw bedrijven die zo inefficiënt is dat je op voorhand weet dat deze de gehele wereld nooit kan voeden, zou moeten ondersteunen met een lageren B.T.W.!?
kikker 23 Januari 2020
laat ze maar containers met bio uien en piepers naar Afrika sturen met de boot.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden