Harry Wedzinga / Shutterstock.com

Achtergrond Agrifirm Jongerendag

Van der Weijden tipt boer: 'Speel niet op safe'

8 Januari 2020 - Jorine Cosse - 22 reacties

Een jaarlijks terugkerend fenomeen in januari is de Agrifirm Jongerendag. Het thema van 2020: #trotsopdeboer. Met sprekers als Olympisch kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden probeerde de voer- en gewasbeschermingsleverancier uit Apeldoorn de jonge boeren vandaag (8 januari) met perspectief huiswaarts te sturen.  

Naast Van der Weijden betraden Arjan van Houten, melkveehouder en tevens voorzitter van de Agrifirmjongerenraad, en Dick Hordijk, CEO van de coöperatie, het podium. De dag werd aan elkaar gepraat door Jan Arie Koorevaar, melkveehouder en marketingmanager. Een leuk clubje bij elkaar, met ieder een goed en meeslepend verhaal. Ook dit jaar was de opkomst groot. Een slordige 650 jonge boeren waren op de dag afgekomen om de sprekers aan te horen en te netwerken. 

Verschillende rollen
Eerste spreker Arjan van Houten vertelt over zijn ervaringen als melkveehouder. "Vertel de maatschappij hoe het boerenleven werkelijk zit", drukte hij de zaal op het hart. "Bij de bank ben ik agrarisch ondernemer, bij de consument ben ik boer", zo verklaart hij de verschillende rollen die een boer heeft. Zijn boodschap voor de jonge boeren: "Onderscheid je in de markt."

Ook het verhaal van CEO Hordijk gaat over beeldvorming. "Alle negatieve beelden en uitlatingen wat op social media wordt geslingerd komt van mensen die het niet eens zijn met de agrarische sector." Er is volgens Hordijk nog te weinig tegengeluid. Dat moet meer volgens hem. "Vertel de maatschappij hoe het werkelijk zit. Laten we trots zijn op onze boerensector." 

Denk uit perspectief
En toen was het woord aan Maarten van der Weijden. Zijn reden tot spreken waren de dilemma's waarmee hij als zwemmer mee te maken heeft gehad. Ook veel (jonge) boeren lopen tegen soortgelijke dilemma’s aan. Volgens Van der Weijden kun je dilemma's overwinnen door te denken in perspectief.

Hij vertelde over zijn ziekte, het winnen van die gouden plak op de Olympische Spelen in Bejing en wat hij afgelopen zomer en de zomer van 2018 doormaakte tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. "Ik ging elke dag leven alsof het mijn laatste was", zo vertelde hij over de periode waarin hij tegen kanker vocht. "Maar ik kan je vertellen: als je elke dag leeft alsof het je laatste is, dan kom je er al snel achter dat elke dag hetzelfde is."

Beter is het volgens hem om vanuit perspectief te blijven denken. Die perspectieven brengen je ergens. De tip van Van der Weijden: "Wees niet bang voor veranderingen en speel niet op safe, want veranderingen zijn nooit veilig." Volgens Van der Weijden doen boeren er goed aan om dicht bij zichzelf te blijven en trots te zijn op hun vak. 

'Domme pech'
Zijn mislukte Elfstedenzwemtocht in 2018 en de succesvolle poging in 2019 hebben volgens Van der Weijden raakvlakken met de uitdagingen waar boeren tegen aan lopen. "Als je ergens naartoe wilt en het behalen van het doel is een zware dobber, dan kom je soms op een punt dat je niet weet hoe je verder moet. Probeer dan toch te blijven denken vanuit perspectief." Tot slot maakte hij duidelijk dat het niet erg is als een doel niet wordt gehaald. "Soms ligt de reden buiten jezelf en is het gewoon domme pech." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
bep 8 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885239/van-der-weijden-tipt-boer-speel-niet-op-safe]Van der Weijden tipt boer: 'Speel niet op safe'[/url]
Het zijn natuurlijk mooie verhalen maar zolang er voor een jonge boer geen verdien model komt kan je zoveel toekomst perspectief hebben als je wilt maar je komt er niet zonder dat je een goed inkomen hebt.
Leo 8 Januari 2020
Verdienmodellen komen er niet, die moet je zelf maken bep. Er is perspectief genoeg, echter jonge boeren (en ook oude) denken het te redden met innovatie, techniek en loze termen als duurzaamheid. Ga terug naar de basis, dus veehouder of plantenteler met vakmanschap en werk je van daaruit op.
Frans 8 Januari 2020
Wanneer die loze termen van Leo goud geld opbrengen mogen ze van mij loos zijn. Heb er zelf 10% meer inkomsten door (€ 100.000 / jaar) en inmiddels zonder extra kosten. Wel door vechten, schade en schande, dus geheel met Maarten van de Weijden eens. Elke dag met de wolven meehuilen kan ook, maar dan verandert er niets.
Abonnee
mt 8 Januari 2020

Juist, het zijn verhalen in het lucht ledige! Mooie woorden en termen zoals netwerken!

Vakmanschap staat bovenaan! Geen mooi weer praatjes,d aar kunnen ze wat van bij de groen gele boefjes
bep 8 Januari 2020
LEO, je kunt vakman zijn zoveel als je wilt maar als het niet betaald gaat worden heb je er niets aan en je onderscheiden van de markt is misschien best leuk maar probeer het maar eens vol te houden. als andere het goedkoper kunnen als jij hou je het niet vol .en bij dit soort bijeenkomsten denk iedereen als hij of zij daar weg gaat ik kan de hele wereld aan maar als we thuis weer met bij de benen op de grond staan is het dikwijls wel anders. en ik zeg niet dat dit soort verhalen niet goed voor je zijn maar het lijkt simpeler dan het is.
Gert 8 Januari 2020
Niks is simpel in het leven, waarom zou boeren dat wel zijn? Een kwart verdient goed geld, de helft komt rond en een kwart valt telkens af. Dat is echter bij winkeliers en MKB niet anders. Aan het werk maar weer.
ps 8 Januari 2020
Het zilver van de handel is meer waard dan het goud van de arbeid,

In de handels sector kun je sneller geld verdienen, dan met het produceren van iets nieuws.

In de handel heb je goede en slechte tijden. ...... Luiheid verarmt, arbeid verwarmt.
Thomas 8 Januari 2020
Afpersen van de boeren moet stoppen, duurzame producten hebben een hoge kostprijs.
Jan 8 Januari 2020
Kan je zelf veel aan doen Thomas, zo min mogelijk erfbetreders op de dam en zoveel mogelijk zelf oppakken. Bijvoorbeeld voer en energie kan je makkelijk zelf produceren.
Jos 9 Januari 2020
Wij krijgen nog steeds dezelfde prijzen als in de gulden tijd.
Kosten zijn meer als verdubbelt
We konden altijd nog wat verdienen met uitbreiden en steeds efficiënter te kunnen werken maar daar komt een keer een eind aan.en daar zijn we nu
Ze willen de boeren halveren omdat ze te lastig zijn .
Dat is wel gebleken met de protesten.
De overheid gaat straks bepalen wat je gaat eten en dat kunnen een Unilever zonder boeren produceren
Landprijzen zullen zakken en veel boeren zitten met veel schuld en geen opvolging.
Je ziet het toch gebeuren!!!!!
Jan 11 Januari 2020
de boer is troef
Grit 12 Januari 2020
Eind van het jaar weer minder boeren dan nu. Dat is toch mooi nieuws!
tot hier en niet verder 12 Januari 2020
En dan mag je van Grit zeker niet de vergelijking met 40-45 maken
Grit 12 Januari 2020
70% van de boeren exporteren is een mooie optie!
tot hier en niet verder 12 Januari 2020
Of bedoeld Grit, deporteren, lijkt het meer op
Grit 12 Januari 2020
Beste jongen,in het buitenland liggen toch veel meer kansen voor de nederlandse boeren.
Heeft helemaal niets met de oorlog en al haar ellende van doen!
Gewoon een keer verder denken dan je opa deed en keuzes maken.
tot hier en niet verder 12 Januari 2020
Als er in het buitenland al kansen liggen is dat enkel omdat de politiek het hier ons niet gunt, hier is alles aanwezig om succesvol te zijn, maar enkel door het feit dat de laatste jaren een werkende in nederland weggepest wordt en een uitkeringstrekker, inclusief de ambtenaren de hand boven de kop gehouden wordt
schoenmakers 1 12 Januari 2020
Grit, denk je nu echt dat ze in het buitenland net zo gek zijn als hier met buitenlanders rechten geven, ga er maar van uit dat je daar vanaf 0 moet beginnen, en niet zoals hier overal voorrang op krijgt
Grit 12 Januari 2020
Blijf maar denken.
Ben zelf meer van het aanpakken!
Abonnee
Roy 12 Januari 2020
Je kan wel lekker lullen Grit. Heb zelf 2x in het buitenland gezeten en het heeft vermogens gekost. Links wil een communistisch landbouwsysteem invoeren. Hoe kort moeten we terug in de tijd om te zien dat dat absoluut niet kan werken?
De boer is dus gebaat bij vrijheid en minder i.p.v meer regels. Die overfocus op klimaat en milieu slaat helemaal nergens op, zie klimaatakkoord en de plannen van Timmermans...
Kjol 12 Januari 2020
Zonder export heb je als boer niks in NL te zoeken.
Zonder chemie heb je hier ook weinig te zoeken.
Zonder moderne technieken voor veredeling zal het bijzonder lastig worden.
Zonder ondersteunend overheidsbeleid zal de sector in een comateuze toestand terechtkomen.
Zonder toekomst zijn er weinig opvolgers.
Henk 12 Januari 2020
Grit heeft wel gelijk, las dat er meer boeren vertrekken naar het buitenland, op RTV Noord ook een boer die in maart vertrekt, was het hier ook goed zat!

Boer wil toch ondernemer zijn en geen klager die het van de overheid verwacht. Moet je wel heel lang wachten!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Voer

Agrifirm krabbelt terug en blijft lid van Nevedi

Achtergrond Agribusiness

Nieuwe topman Agrifirm weet hoe je 'hard melkt'

Nieuws Voer

Agrifirm haalt ervaren zuivelrot binnen als CEO

Analyse Ondernemen

Nieuwe CEO Agrifirm staat voor radicale keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden