Agrifirm

Achtergrond Agribusiness

Nieuwe topman Agrifirm weet hoe je 'hard melkt'

Eergisteren 17:00 uur - Wouter Baan

Al snel na het aangekondigde vertrek van Dick Hordijk heeft Agrifirm in de persoon van Piet Hilarides zijn opvolger gepresenteerd. Het dienstverband van beide heren overlapt bovendien een maand, wat tijd biedt om de zaken goed over te dragen. Met Hilarides haalt Agrifirm een brok aan ervaring binnen uit de coöperatieve wereld. Van voer en gewasbeschermingsmiddelen heeft de ervaren rot uit de zuivelsector minder kaas van gegeten. Wel weet hij hoe je koeien 'hard melkt'.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De snelle opvolging van Hordijk komt niet als een verrassing, want Agrifirm liet eerder al doorschemeren dat een opvolger in beeld was. Dat wordt dus de 60-jarige Piet Hilarides, die in het verleden 23 jaar actief was bij FrieslandCampina. Bij de zuivelreus beklede hij diverse topfuncties. Zo leidde hij onder meer de kaasdivisie en was hij lid van de concerndirectie. Eind 2017 vertrok hij, in onderling goed overleg, toen bij FrieslandCampina gesneden moest worden in de directiefuncties om kosten te besparen.

Melken in de zandbak
Daarna ging Hilarides op avontuur in Azië en meer recent het Midden-Oosten. In zijn laatste functie was hij CEO van de beursgenoteerde zuivelonderneming Baladna in Qatar, waar hij in de zomer van 2021 aantrad. Deze integratie met 12.000 koeien vult zo'n beetje 90% van de landelijke Qatarese vraag naar zuivel in. In 2022 zei Hilarides in De Telegraaf dat hij met volle teugen genoot van zijn werk in Qatar. Dit bedrijf liet uit diverse landen Holstein-Friesians invliegen om de melkproductie te verhogen, die Hilarides de Porsche onder de koeien noemde. De productie in de snikhete zandbak lag gemiddeld boven 30 liter per dag, zo rekende hij voor rondom het WK van 2022. Niettemin vertrok hij begin 2023 alweer – al dan niet gedwongen – bij het bedrijf. De laatste ruim anderhalf jaar was hij uit functie. Zodoende is hij per direct beschikbaar en hij kan vanaf december nog een maand met zijn scheidend voorganger optrekken.

Keuzes maken
Bij Agrifirm ligt een uitdagende klus op hem te wachten. Door de krimp van de veestapel staat de voerafzet bij Agrifirm behoorlijk onder druk. De mengvoervolumes slonken de laatste jaren bovendien sneller dan de markt. Daarnaast wordt ook het vermarkten van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in de huidige tijd ook steeds uitdagender. Agrifirm zit momenteel in een reorganisatie om weer winstgevend te worden. Daarbij werkt de coöperatie aan een strategisch plan voor de komende jaren. Aan Hilarides de taak om dit proces de komende jaren in goede banen te leiden. Hordijk zei begin dit jaar dat de coöperatie in elk geval niet bang moet zijn om radicale keuzes te maken. Ook ligt het einde van dit jaar nog het vraagstuk op de bestuurstafel of Agrifirm het lidmaatschap van brancheorganisatie Nevedi toch nog wil behouden. De coöperatie zegde dit recent op, maar hield wel de deur op een kier om het besluit eventueel terug te draaien.

Coöperatieve ervaring
Concurrent ForFarmers stelde vorig jaar met Pieter Wolleswinkel juist een tamelijk jonge CEO uit eigen gelederen aan, wat tot nu toe een succesvolle zet is gebleken. Ook bij De Heus klimt vanaf 2025 een nieuwe CEO vanuit de organisatie omhoog in de persoon van Gabor Fluit. Duidelijk is dat Agrifirm met Hilarides kiest voor externe ervaring in de top. Na bijna een kwart eeuw bij FrieslandCampina heeft hij ongetwijfeld genoeg coöperatief bloed om Agrifirm de komende jaren te kunnen besturen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden