Avebe

Interview Jaap Korteweg

'Landbouw moet leren vooruit te kijken'

15 November 2019 - Anne Jan Doorn - 20 reacties

De Nederlandse landbouw wordt volgens Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, over 50 jaar heel anders. Zo doet Korteweg zelf nu iets heel anders dan zijn opa, een trekpaardenfokker, vlasteler en eigenaar van een vlasfabriekje. Een gezond landbouwbedrijf kijkt verder en past zich aan waar nodig. Een bedrijf als Avebe is daarin een goed voorbeeld, zo stelde hij op het 100-jarig jubileum feest van de aardappelcoöperatie.

Korteweg sprak op een symposium die Avebe donderdag (14 november) had georganiseerd in Groningen. De coöperatie van zetmeelaardappeltelers kreeg daarbij ook het predicaat Koninklijk toegekend en mag zich dus voortaan Royal Avebe noemen. Korteweg, die De Vegetarische Slager inmiddels heeft verkocht aan Unilever, gaf daar - net als Wageningen UR-topvrouw Louise Fresco - zijn visie over duurzame voeding. 

Tijdens de boerenprotesten van 1990 hadden boeren niet echt een plan. U had wel een plan en daar rolde onder andere de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) uit. Heeft u nu tijdens de boerenprotesten van 2019 ook een plan voor de landbouw?
"De kern van toen waren de graanbergen en boterbergen, wat bodemprijzen opleverde. De oplossing was dat we genoeg moeten produceren, maar niet teveel en op een duurzame manier, afgestemd op de wensen van de samenleving. Alleen dan kan je een kostendekkende prijs verlangen van diezelfde samenleving. Dat zien we nu terug komen. Er is veel onduidelijkheid en zwalkend beleid vanuit de politiek waar boeren de rekening voor betalen."

"Henk Bleeker heeft de landbouw een slechte dienst bewezen met zijn struisvogelpolitiek van weleer en bewering dat boeren tractoren rijden van een half miljoen. Ik ken ze niet. Wat dat betreft vind ik het standpunt van het wetenschappelijk bureau van het CDA dat het gaat om kwaliteit (boeren inkomen en duurzame productie) in plaats van kwantiteit (grootste exporteur) veel kansrijker. Probeer oog te hebben voor de grote lijn. Neem bijvoorbeeld de nertsenhouderij. Dat staat al tientallen jaren ter discussie. Nu komt het verbod er waarschijnlijk. Dat had je aan kunnen zien komen. Gooi dus niet je kont tegen de krib, maar je kont tegen het verleden. De les die we kunnen leren, is dat goed vooruitkijken belangrijk is. Denk na over hoe het voedsel in de toekomst eruit ziet en anticipeer. Daarbij is veel creativiteit gewenst. Alleen op zo’n manier krijg je de steun vanuit overheid en maatschappij."

Vraaggestuurd produceren was destijds een van de kernpunten voor u. Is dat nog steeds zo?
"Ja, alleen dan vraaggestuurd op de langere termijn. Je hebt nu veel vraag naar varkensvlees in China door de varkenspest. Maar dat is natuurlijk geen duurzame vraag. Staar je daar dan ook niet blind op, maar kijk verder vooruit."

Als er door jullie initiatieven minder vlees geproduceerd gaat worden, gaat het landbouwareaal in Nederland dan ook veranderen?
"Niet heel sterk, want voor onze kippen en varkens moeten we het overgrote deel van het voer nu importeren. Met plantaardig vlees kunnen we veel meer zelfvoorzienend worden. Het areaal grasland blijft, want voor nieuwe initiatieven blijft gras nodig. Bijvoorbeeld voor ons idee om grasmelk te produceren zonder koe, De Veganistische Melkboer. Melkveebedrijven staan nu onder druk, omdat er teveel vee is. Maar wij gaan het gras gewoon machinaal verwerken tot melk. De koe wordt van roestvrijstaal, en dat betekent onder andere geen uitstoot van stikstof. Wetenschappers zien het zitten. We denken dat we, net als met onze vleesproductie, drie keer efficiënter melk kunnen produceren dan met een koe. Bedrijven uit de melkindustrie werken hieraan mee en willen investeren."

Sinds kort werken jullie samen met Burger King. Wat betekent dat voor de markt van vleesvervangers en jullie bedrijf?
"
Dit was de grootste introductie op de vleesvervangersmarkt ooit. Wij worden hierdoor 4 keer zo groot. En dat is nog maar het begin. Wij willen in meer populaire producten het vlees vervangen en Burger King wil dat ook. Dat is veelbelovend."

U sprak op het 100 jarig jubileum van Avebe over de toekomst van vleesvervangers, net als Louise Fresco. Werken partijen als Avebe, de Vegetarische Slager en Wageningen hierin schouder aan schouder?
"Jazeker, Avebe is hofleverancier van eiwitten voor ons. Zij leveren het eiwit als vervanger van ei, zodat wij onze producten 100% plantaardig kunnen maken. Aardappeleiwit is een fantastische grondstof voor ons. Het is dus zeer wenselijk wat zij doen. En met de WUR werken we ook al vanaf de start samen aan de ontwikkeling van onze producten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Henk 15 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884684/landbouw-moet-leren-vooruit-te-kijken]'Landbouw moet leren vooruit te kijken'[/url]
De wereld is te klein om plantaardig te vreten. Dus je moet de efficiëntie houden van vlees die gemaakt is van alle rest producten waar je anders niks mee kunt.
dirk 15 November 2019
De kop alleen al : landbouw moet..... Nou landbouw moet niets. Doe het lekker zelf jochie!
hugo 15 November 2019
Als we met het eten van vleesvervangers een ziekte als kanker ook iets terug kunnen dringen is er grote kans dat er veel toekomst voor is
Thomas 15 November 2019
Vlees heeft juist veel meer toekomst dan plantaardig spul, dieren zijn uitermate geschikte afvalverwerkers en de mest hebben we nodig om de planten te laten groeien. MAW een paar stukjes vlees per dag is super gezond, valse profeten vallen vanzelf af de komende 20 jaar.
kikker 15 November 2019
alles met mate is gezond als je het maar wegspoelt met een goed glas wijn!
Ton Westgeest 15 November 2019
Ja Hugo, ALS de lucht naar beneden valt, zijn alle kraaien dood!

Het is een hype en Jaap heeft gelijk dat hij er zo op ingaat, of het uiteindelijk voordeel geeft voor milieu en klimaat gaan we zien. Nog meer sojaplantages en genetisch gemanipuleer.

Thomas heeft zeker ook een punt, de afval wordt opgeruimd, het gras in gebieden waar je niets mee kunt wordt opgegeten en landschap onderhouden....

https://www.youtube.com/watch?v=loPXdYt-g3M&feature=youtu.be
Abonnee
Zuidboer 15 November 2019
hugo schreef:
Als we met het eten van vleesvervangers een ziekte als kanker ook iets terug kunnen dringen is er grote kans dat er veel toekomst voor is
Denk dat het eerder het tegenovergestelde is of wilde je beweren dat het allemaal zo natuurlijk is wat daar aan stoffen wordt bijgemengd om het een beetje naar vlees te laten ruiken en smaken. Gezond kan het haast niet wezen.
Thomas 15 November 2019
Sterker nog, meer plantaardig voedsel gaan consumeren is simpelweg geen optie om onze toekomst veilig te stellen. We moeten juist snel af van alle plastic/kunststof producten uit aardolie, die enorme afval bergen die daar al jaren uit voortvloeien zijn een grote bedreiging voor de leefbaarheid v/d aarde. En dat moet voor 90% vervangen worden door plantaardige kunststoffen enz.. Dat is een gigantisch areaal gewassen die ook nog eens bemest moeten worden om ze te laten groeien. M.A.W om de aarde te redden moeten we juist minder plantaardig en meer vlees gaan consumeren, want dat is toch voorhandig en bijzonder voedzaam voor de mens.
Hans 15 November 2019
Ik vind het een strak verhaal van Jaap.
Ik geloof ook echt dat de landbouw altijd in beweging zal blijven.
Waarom vind ik het verhaal van Jaap sterk?
Probeer het verhaal allemaal nog maar een keer te lezen maar dan met de achtergronden en economisch belang van Jaap.
Hij wil echt de mensheid of boer niet vooruit helpen, het verhaal is doorspekt met eigen (economisch) belang.
w palma 16 November 2019
jaap heeft een punt. over 10 jaar kopen mensen in de metropolen liever vegetarisch. alleen maar omdat het beter voelt....prijs en smaak zijn geen issue.
Abonnee
A. J. van Woerkom 16 November 2019
Landbouw moet leren vooruit te kijken!
Moeten we links of rechts kijken?
Naar economie zoals Jaap doet of Ecologie.
Zien we de milieu en gezondheid problemen?
Natuurlijk denken kunnen die problemen oplossen.
zoals de vorige spreker het zei, als het beter voelt geeft een kans.
Voedsel produceren met toegevoegde waarden voor de consument, zijn problemen oplossen en goed vermarkten, is dat een richting?
zoals u ziet het is maar net wat je wil zien een volle portemonnee bij jezelf op korte termijn of een verdienmodel voor continuïteit van je onderneming vanuit een situatie iets te betekenen voor de medemens.
Vaak gaat, in de voedselproducerende sector, het verdienmodel op korte termijn ten kosten van de gezondheid van de consument.
Daar ligt de mogelijkheid is mijn mening.
Oeleboele le ckoq 16 November 2019
Dit bericht is pure zelfverheerlijking en verrijking.

Wat ik wel vind is dat als we als boeren kleiner worden, en met minder tevreden zijn, maar wel een goede boterham kunnen verdienen., Vooral in de pluimveesector, waar wanneer er een goede prijs is, sommige boeren er gelijk een stal bij bouwen omdat het 'meer' nooit vol is.

Wees toch eens tevreden.
Zelf hebben we 12000 bioleghennen. En als we een goede prijs voor de eieren krijgen dan zijn wij dik tevreden. Maar doordat de markt overloopt qua productie, omdat er boeren zijn die altijd meer willen , helpen ze de prijs om zeep. En daar heeft niemand wat aan.

Denk eerst goed na vóór je iets doet. En niet op de meer meer toer..
Hebbe hebbe hebbe....
joepi 17 November 2019
tjonge, tjonge 12000 kippen, als je dat tegen een burger zegt ben je ook bioindustrie, wie neemt de maat voor groot? wat is groot? jammergenoeg zijn de gemiddeld tot grotere bedrijven de blijvers en stoppen de kleinere ermee. van idealisme blijf je niet bestaan. en wat wij niet produceren word over de grens geproduceert en is dus alsnog je concurent!
Thomas 17 November 2019
@palma
Als over 5 jaar zichtbaar is hoeveel gevallen van kanker erbij gekomen zijn door eten van vegetarisch, dan draait alles weer 180 graden om. @zuidboer Idd, je wil niet weten wat ze allemaal bijmengen om dat spul op vlees te laten lijken.
Student 18 November 2019
Dieren zijn inderdaad zeer geschikt om afval te verwerken tot vlees. De vraag is of we allemaal eerlijk in de spiegel kijken. Hoeveel dieren in Nederland leven daadwerkelijk alleen van afval of van gras van onvruchtbare gronden? Het grootschalig importeren van veevoer is wellicht toch niet zo slim zolang mest niet grootschalig geexporteerd kan worden.

Daarnaast heeft meneer Korteweg wel goed verdient aan deze business dus kennelijk voelt hij goed aan wat de markt vraagt. Boeren willen soms te graag doen wat ze altijd al deden maar de geschiedenis leert toch echt dat bedrijven die zich goed kunnen aanpassen het langste bestaan. Aanpassen aan de omstandigheden biedt de beste overlevingskansen dat is altijd al zo geweest. De kunst is om in te schatten of iets een tijdje hip is of dat het daadwerkelijk een verandering is in de maatschappij.
Thomas 18 November 2019
Een verandering is altijd geen verbetering of bv met een hype idem dito. De grootste fout die de landbouwsectoren/MKB bedrijven/industrie? kunnen maken is nu paniek voetbal gaan spelen dat alles maar anders moet. Uitzonderingen zullen we zeker blijven houden zoals met vegetarische voeding, maar dat is maar een kleine markt internationaal en daar zitten vaak ook nog eens 50% groenten in verwerkt. Daarmee lijkt de vleesvervanger veel groter als die werkelijk is. Wat de dierlijke mest betreft, daar komt in ons land al een tekort aan zo gauw de import van kunstmest voor een deel vervangen kan worden door mest die toch aanwezig is.
Thon 18 November 2019
Nederland is een klein en intensief land. De meeste boeren hebben te weinig grond, maar ze zijn mee van de beste van de hele wereld. Er is een klein aantal mensen die dat proberen te verpesten! Daardoor is de politiek in Den Haag onderhand kleuterschoolwerk. Het is niet om aan te horen! De mensen met de echte kennis, zitter er vaak voor joker bij!
Daarom is het voor de producenten het heel moeilijk om het goed te doen. Als een product echt goed is proberen ze het nog af te breken.
Dus alleen maar problemen maken over heel kleine dingen. Als de Rechters en de Banken de dienst uit maken, zoals het nu gebeurd en gebeurd is, kun je het vergeten. Lees het boek , De afrekening van Roel Janssen, dan zie je hoe heel veel mensen afgeperst weden en nog steeds worden! En zie hoe iedereen toekeek en niets deed!
Famke 22 November 2019
@Henk De mensheid kan zich uitstekend voeden met plantaardige producten. Tel daar bij op de ontwikkeling van kweekvlees en binnenkort hoeft geen dier meer te lijden en te sterven in die gruwelijke vee-industrie. Bereid je maar rustig voor op het einde van de gangbare veehouderij. We zijn in een transitieperiode aangeland en niets zal meer blijven zoals het is. Dat is goed voor mens, dier, milieu, klimaat. De dappere activisten zoals in Boxtel zijn deel van een voorhoede die de trekkerterreur zal neerslaan. Het gemekker van Annie Schreier-Pierik en Jaco Geurts c.s. zal daar niets aan veranderen.
drent 22 November 2019
@famke, en hoe denk je dat die plantaardig voedsel gaat groeien zonder mest?? Er gaan dan meer mensen verhongeren in de wereld, dat is wat jij wil.
Jaakie 22 November 2019
@Famke, mooie idealen. Respect voor je strijd en geniet van de vrijheid die je krijgt in Nederland. MAAR je hoeft dit niet op te leggen. Verkondig wat je wil en spoor mensen aan maar hoeft geen bezetting, boycot en zwart makerij voor. "You 've seen nothing". En geloof me hoe je nu te werk gaat verandert er net niets en wordt het hier in het westen ook niet beter van. De kleuren tinten in het westen vervagen enkel maar en we worden nog wat afstandelijker. (y)
Je opleg werkwijze wordt ook enkel hier toegestaan met hoog uit een boete, die vervolgens toch betaalt word door linkse politiek en dus criminaliteit sponsort.

Spijtig ook dat bezettingen ook gewoon in de media komen, een heus onderwerp worden en niet afgehandeld worden zoals in andere werelddelen (of zoals buiten Nederland/Belgie/west-Duitsland).

Ga vooral niet voor god spelen #boerisbaasopeigenerf
En moest er iets niet volgens de wet lopen zijn er nog steeds instanties voor. Die, zolang subsidie bestaat, de landbouwsector geselt en de puntjes op de 'i' zetten.

Ik denk eerder dat het in de zachte opvoeding/jeugd is fout gegaan met jullie.
“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”
Komt een héél harde tijd aan...

Zoals jullie zeggen: "peace out"
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden