In een brief aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, schrijft de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) dat ze willen dat Schouten maatregelen gaat nemen om de door droogte getroffen boeren te ondersteunen.
De NAV hoopt dat het beregenen van consumptie- en zetmeelaardappelen met oppervlaktewater wordt vrijgegeven in de gebieden die tot nu als verbodsgebieden golden, vanwege risico's met bruinrot. De akkerbouwvakbond stelt dat dit enige verlichting kan geven, zolang de waterschappen geen algeheel beregeningsverbod instellen.
Brede Weersverzekering te duur
Ook gaat de NAV in de brief in op de Brede Weersverzekering. Volgens de bond is de verzekering te duur, wegens het hoge eigen risico en de assurantiebelasting. De overheid zou de belasting op de Brede Weersverzekering af moeten schaffen, zo stelt de NAV. Die oproep deed Jan Schreuder van Vereinigte Hagel ook al.
De contracttelers krijgen geen hogere prijzen en worden dus niet gecompenseerd door hogere prijzen, stelt de NAV. Daardoor hebben telers steeds meer te maken met liquiditeitsproblemen. De NAV stelt in de brief aan Schouten dat de toeslagen vóór november moeten worden betaald, omdat dan ook de pachtrekeningen betaald moeten worden. Ook zouden akkerbouwers een overbruggingskrediet moeten krijgen.
Ruimte bij inzaai groenbemesters
Daarnaast is het nodig dat er ruimte in de vergroeningsregels komt. "Het is immers onzin om in deze droogte groenbemesters in te zaaien, vanwege de regels. En het is onzinnig om ze daarna te beregenen", zo schrijft NAV-voorzitter Teun de Jong. De NAV ziet pas een oplossing in het inzaaien van groenbemesters als de droogte voorbij is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879416/nav-schouten-moet-maatregelen-nemen][/url]