Nieuws Veredeling

EU blijft streng op nieuwe veredelingstechnieken

25 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Het Europees Hof heeft besloten om de regels voor genetische manipulatie niet te versoepelen. Volgens het Hof zijn de risico’s van nieuwe technieken (zoals Crispr Cas) vergelijkbaar met die van de oudere technieken.

Plantenrassen die gemanipuleerd zijn met mutagenesetechnologie blijven (wettelijk gezien) genetisch gemodificeerd. Mutagenese betekent dat het genoom van rassen (gericht) veranderd wordt zonder het introduceren van vreemde genen. Dit in tegenstelling tot transgenese, waarbij genen van een andere soort geïntroduceerd worden.

Snellere veredeling
In veel landen buiten de Europese Unie (EU) wordt vrijer gebruikt gemaakt van de nieuwe technieken. De verwachting is dat de rassen met de nieuwe technologieën sneller veredeld kunnen worden. Daarom had een vereniging uit Duitsland om meer vrijheid gevraagd. Echter, het Europees Hof vind de risico’s voor de menselijke gezondheid te groot om genetisch gemodificeerde gewassen te introduceren.

Het woord is nu aan de politiek (de Europese Commissie en de lidstaten). Die moet een precieze uitvoering maken van de beslissing van het Europees Hof. Concreet betekent dit dat genetisch gemodificeerde producten onderworpen blijven aan strenge test- en etiketteringseisen.

Niet traceerbaar
Die strenge eisen wil het Europees Hof behouden, omdat anders nieuwe genetisch gemodificeerde organismen en voedingsmiddelen in het milieu en de voedselketen terecht kunnen komen (zonder deze zijn getest, gelabeld of traceerbaar zijn). Onder meer bedrijven als Bayer en BASF hebben al tientallen octrooien voor de nieuwe technieken ingediend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden