Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie steeds groener wordt. Zo zijn de productieprocessen van bedrijven schoner en verbruiken zij minder grondstoffen. Echter, de biodiversiteit en milieukwaliteit (zoals de waterkwaliteit) blijven wel achter.
De milieu-efficiënte van de Nederlandse economie is sterk verbeterd; bijna alle indicatoren voor emissies naar water en lucht zijn gedaald. Een voorbeeld hiervan is de emissie van fijnstof. Tussen 2000 en 2016 zijn de emissies met 41% gedaald, terwijl de Nederlandse economie met 21% groeide.
De daling van de fijnstof-emissies vond in vrijwel alle economische sectoren plaats, alleen in de landbouwsector steeg de uitstoot (+3%). Dit hangt samen met de sterk toegenomen emissies vanuit de pluimveebedrijven, omdat er steeds meer vrije-uitloopkippen zijn. In de andere landbouwsectoren daalden de fijnstof-emissies wel.
Budget voor hernieuwbare energie gegroeid
Om deze groei te stimuleren, zet de overheid diverse instrumenten in, bijvoorbeeld milieubelastingen, -subsidies en -regelgeving. Het aandeel van milieusubsidies lag tussen 2005 en 2015 rond de 0,6%. Wel is het budget voor de subsidieregeling voor hernieuwbare energie (SDE) tussen 2011 en 2016 vervijfvoudigd, aldus de cijfers van het CBS.
De opbrengsten van de belastingen en heffingen stegen de afgelopen jaren minder hard dan de inkomsten uit andere belastingen. Er is dus geen sprake van verdere vergroening van het belastingstelsel. Het aandeel belastingen op energieverbruik (zoals accijns op motorbrandstoffen) is min of meer gelijk gebleven. Binnen Europa heeft Nederland een relatief hoog aandeel aan milieubelastingen, zo meldt het CBS.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878349/bedrijven-steeds-groener-milieukwaliteit-blijft-achter][/url]