Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Dinsdag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De gasprijs leek vorige week te dalen, maar al snel keerde de beweging van de TTF weer om. Met name het nieuws dat Oekraïne toch geen gas uit Azerbeidzjan naar de Europese Unie exporteert, zorgde ervoor dat de prijs weer steeg. Ondertussen vertoont de elektriciteitsprijs grofweg hetzelfde patroon als vorige week.   

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van gas is na een daling weer grotendeels gecorrigeerd. Op dinsdag 17 september werd gas voor €35,55 per megawattuur verhandeld. Op donderdag 19 september daalde de gasprijs tot €33,08. Maandag 23 september kwam de prijs weer uit op €35,25.

Een belangrijke reden voor de dalende gasprijs begin vorige week was de druk die ontstond op de markt, nadat het verhaal rondging dat Oekraïne een deal zou hebben gesloten met Azerbeidzjan. Het zou gaan om leveringen van gas aan de Europese Unie nadat een bestaand vijfjarig contract met Rusland om gas via dat land naar de EU te transporteren afloopt. Oekraïne is in verband met de oorlog niet bereid om de deal te verlengen. Dit is de laatste pijplijn die gas via Rusland naar de Europese Unie transporteert. Donderdag 19 september bleek echter dat de eerdere berichtgeving niet bleek te kloppen. Een bron van het Azerbeidzjaanse Ministerie van Energie gaf aan dat er niet alleen geen deal op tafel ligt, maar dat er ook nog eens geen sprake was van betekenisvolle onderhandelingen.

Daar komt nog bovenop dat er later deze maand kouder weer wordt verwacht. Volgens sommige analisten kan het Europese verbruik daardoor oplopen tot zo'n 8 miljoen kubieke meter per dag. Ondertussen blijft ook de situatie op de LNG-markt spannend. Analisten geven aan dat het volstrekt onduidelijk is welke richting de LNG-markt deze winter kiest. Op de Aziatische markt is duidelijk een dalende beweging zichtbaar, al zijn de prijzen nog steeds hoog. Op donderdag 19 september stond de prijs even op het laagste punt sinds begin augustus. Die dag werd LNG voor €12,83 per MMBtu verhandeld. Daarmee is de LNG-prijs grofweg op het niveau van de rest van de zomer, maar nog altijd aanzienlijk hoger dan afgelopen winter.  

Aanbod Noors aanbod herstelt
Aan de andere kant bleek het aanbod vanuit Noorwegen minder sterk verstoord dan verwacht. Midden in de week bereikte de toevoer vanuit het land het laagste punt in zeven weken. De toevoer daalde midden in de week van 235,3 miljoen kubieke meter per dag naar 166,8 miljoen kubieke meter. De verstoring bleek in de praktijk zeer kort van duur. Donderdag 19 september steeg de toevoer weer tot 219,7 miljoen kubieke meter per dag.

Elektriciteitsprijs stabiel
Ondertussen is de elektriciteitsprijs behoorlijk stabiel, op de notering van maandag 23 september na. Vorige week lag de elektriciteitsprijs constant tussen de €80,97 en €69,50 per megawattuur. Op maandag 23 september steeg de prijs echter aanzienlijk, tot €113,38.

De toon op de elektriciteitsmarkt werd ook deze week voor een groot deel weer gezet door de productie uit hernieuwbare bronnen. Daarbij was het patroon van de opwek uit hernieuwbare bronnen ongeveer gelijk aan het patroon van de laatste weken. Doordeweeks viel de aanzienlijke opwek van zonnestroom en windenergie samen, waardoor de prijzen flink werden gedrukt. Net als voorgaande weken zorgde het zomerse weer ervoor dat de opwek van windenergie in het weekend echter daalde, waardoor de prijzen ondanks aanzienlijk lagere industriële vraag amper daalden.

Maandag lijkt de situatie sterk op die van vorige week. Net als vorige week is het windstil, maar zonnig. Dit zorgt ervoor dat de prijzen tijdens de kantooruren relatief laag zijn. Toch is er een verschil. Deze week duwen hoge elektriciteitsprijzen in Duitsland en Denemarken de Nederlandse stroomprijzen nog wat omhoog, aangezien Nederland aanzienlijke hoeveelheden stroom naar die landen exporteert. Dat is met name vroeg in de avond te merken. Op dat moment is de vraag hoger, aangezien veel mensen thuiskomen en apparaten aanzetten. Ondertussen daalt het aanbod van zonnestroom juist. Als gevolg hiervan stijgt de vraag naar gas om stroom op te wekken aanzienlijk. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden