De Belgische overheid erkent de aanhoudende droogte in Vlaanderen niet als landbouwramp. Dat zegt landbouwminister Joke Schauvliege. Volgens het KMI waren 2011, 2011 en 1989 nog droger. Boerenorganisaties zijn onaangenaam verrast. Volgens hun wordt de situatie op een verkeerde manier bekeken.
Het Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond zijn niet blij met de uitspraak van Schauvliege. Volgens hun moet het ministerie naar een veel langere periode kijken. Er is een cumulatief neerslagtekort zeggen zij. Tussen 1 mei en 15 juni is het niet uitzonderlijk droog geweest, oordeelt weerdienst KMI. Binnenkort volgt een nieuwe beoordeling, schrijft website Vilt.
Waterpeilen extreem laag
Vanaf 1 juli wordt het verbod op het niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater opgeheven. De temperatuur is gedaald en ook is er neerslag gevallen. Crue is het dat juist in het westen van Vlaanderen, daar waar de ergste droogte heerst, geen druppel regen viel. De waterpeilen blijven daarom extreem laag.
Situatie schrijnend
De twee boerenbelangenbehartigers hebben minister Schauvliege gevraagd naar een langere periode te kijken. Daar werkt het KMI nu aan. ABS noemt de situatie schrijnend. “Zelfs goed ontwikkelde planten komen in de problemen”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. “In het westen is opnieuw amper regen gevallen, uitgezonderd op wat lokaal gedruppel.”
Inventarisatie belangrijk
Boerenbond staat collega ABS bij. “Een periode als uitzonderlijk droog bestempelen is de voorwaarde om het dossier landbouwramp te kunnen starten. Ook de inventarisatie van de droogteschade is belangrijk. Bijvoorbeeld ook het niet kunnen nakijken van afgesloten contracten.”
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875042/belgische-boer-niet-gesteund-bij-droogte][/url]