Ondanks dat sommige suikerbietengewassen door de droogte en hitte slap zijn gaan hangen, speelt het neerslagtekort maar een beperkte rol. Dat meldt Cosun. De gewassen zijn goed doorworteld en kunnen vocht uit de ondergrond benutten. Op zandkoppen, in het noordoosten van Nederland, is wat verdroging te zien. Ook in het zuidwesten, met name Zeeuws Vlaanderen heeft de droogte het meeste effect gehad op de gewassen.
Gemiddeld genomen staan de suikerbietenpercelen er prima op. De structuur is uitstekend op de meeste akkers. De gewassen hebben zich goed ontwikkeld en kunnen nog wel wat vocht vinden. Toch is ook voor de bieten regen welkom.
In Zeeuws Vlaanderen ziet Cosun de meeste problemen. Vooral tweewassige percelen kunnen moeilijk met hoge temperaturen overweg. Het gaat om 5 tot 10% dat lijdt onder de droogte. Overal in het zuidwesten is het droog, maar de schade is beperkt.
Slapende bieten
Tijdens het hete weer, vorige week, hingen sommige gewassen slap. ’s Avonds herstelden de planten zich. Boeren die kunnen beregenen hebben de haspels op andere gewassen draaien. In het midden en noorden van ons land is er meer vocht beschikbaar. Alleen op hoge zandkoppen is er sprake van verdroging. Ook hier worden 'slapende' bieten aangetroffen.
Stemphylium gevonden
Percelen die zijn aangetast door bietencysteaaltjes zijn nu duidelijk herkenbaar. Voor volgend jaar wordt aangeraden bij dergelijke situaties te kiezen voor resistente rassen. Ook heeft het IRS Stemphyilum gevonden op meerdere percelen in het noordoosten. Daarom moet nu worden gespoten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10875003/bieten-trekken-zich-weinig-aan-van-droogte][/url]