Na een aantal magere windjaren, kunnen windboeren weer rekenen op windrijke jaren. Dat beweert het KNMI op basis van 14 klimaatscenario’s.
Het jaar 2016 was voor de windmolenparken in Nederland een slecht jaar. Dit was het gevolg van een lage stroomprijs en minder wind. De toekomst van windenergie lijkt daarmee onzeker. Toch is dat niet helemaal waar.
Variatie tussen jaren
Uit windmetingen op 80 meter hoogte blijkt dat er in 2016 relatief weinig wind was. Zeker wanneer we dat vergelijken met 2015, waarin het juist bovengemiddeld hard waaide. Echter, wat met name opvalt, is de grote variatie tussen de verschillende jaren. Daarbij lijkt vorig jaar geen uitschieter te zijn. Daardoor kunnen we concluderen dat het windarme 2016 toeval is en geen trend blijkt.
Een aantal andere factoren zijn ook van belang, zoals variaties in de zeewatertemperatuur. Daarnaast beïnvloeden hoge- en lagedrukgebieden elkaars sterkte en positie. In een continu proces ontstaan ze uit kleine verstoringen, ontwikkelen zich daarna tot stormen of windarme hogedrukgebieden om vervolgens weer weg te ebben. Het aantal mogelijkheden waarop dit kan gebeuren, is enorm en verklaart waarom de wind in ons land zo sterk varieert, zo stelt het weerinstituut.
Kleine veranderingen
Voor de komende jaren gaat het KNMI ervan uit dat de veranderingen in windsnelheid en het aantal stormdagen, ten opzichte van de natuurlijke schommelingen, klein zijn. De verwachting is dus dat er na magere windjaren weer windrijke jaren zullen volgen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.