Er is in 2015 beduidend minder geïnvesteerd in hernieuwbare energie in Duitsland.
Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers. Brancheorganisaties voor wind- en zonne-energie wijten dat deels aan een terughoudend beleid - van de overheid - op het verlenen van subsidies.
In de eerste drie kwartalen van 2015 zijn in totaal 675 nieuwe windmolens geïnstalleerd. Goed voor een totale capaciteit van ruim 1.800 megawatt. Brancheorganisatie Bundesverbandes Erneuerbare Energie (BEE) schat in dat over het gehele jaar voor 3.600 MW aan capaciteit is bijgebouwd. Ver onder het niveau van 2014, toen de totale capaciteit 4.750 MW bedroeg.
Er werd niet alleen minder in windmolens geïnvesteerd, maar ook in zonnepanelen. Volgens de bond voor zonne-energie is de capaciteit dit jaar toegenomen met 1.400 MW. Dertig procent minder dan in 2014 het geval was. De overheid had 2.400 MW als doel gesteld.
Duitsland is het land van de biogasinstallaties maar, de groei stagneert. In 2015 zijn er desondanks 200 bijgebouwd. Iets meer dan in 2014 het geval was, toen de overheid deze vorm van hernieuwbare energie niet met subsidies stimuleerde. Echter, tegenover topjaar 2011 steekt het resultaat van 2015 mager af. In dat jaar werden namelijk 1.500 nieuwe installaties gebouwd. Inmiddels telt Duitsland net geen 9.000 installaties. Bijna een kwart daarvan staat in deelstaat Beieren, gevolg door Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Deze worden grotendeels gevoed met snijmaïs en suikerbieten.
Brancheorganisaties menen dat de federale overheid doelstellingen dwarsboomt, voor wat betreft hernieuwbare energie. De ‘energiewende’ wordt daarmee geremd, zeggen zij. In 2012 was de subsidie op zonnepanelen een probleem. In 2014 was dat bij biogasinstallaties het geval. Voor dit jaar wordt een drastische verlaging bij de windmolens verwacht. Wederom omdat de subsidiekraan dicht gaat.
De overheid probeert de hoeveelheid geld dat wordt gespendeerd aan subsidies in te perken. Dit betekent flink minder investeringen. Ook de steenkoolindustrie roert met een flinke vinger in de pap. In 2014 werd 26 procent van alle elektriciteit in Duitsland opgewekt middels hernieuwbare energie. In 2025 moet dat aandeel 40 tot 50 procent bedragen. Daarvoor moet dus nog veel gebeuren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867521/Hernieuwbare-energie-krijgt-tegenwind-in-Duitsland]Hernieuwbare energie krijgt tegenwind in Duitsland[/url]