Kleine bedrijven die willen starten met de biologische teelt hoeven hiervoor minder kosten te maken. SKAL Biocontrole heeft in overleg met het ministerie van Economische Zaken en Bionext een speciaal tarief voor certificering van biologische startups vastgesteld. De sector hoop zo de drempel voor kleine bedrijven naar de biologische land- en tuinbouw te verlagen.
Dit heeft Bionext, de spreekbuis voor de biologische voedingssector, bekendgemaakt. Volgens directeur Bavo van den Idsert hoopt de sector vooral startende bedrijven in de vollegrondgroenteteelt tegemoet te komen met de lagere kosten. Deze bedrijven hebben vaak een klein oppervlak en zijn nieuwkomers in de sector op nog niet eerder gecertificeerde gronden. Biologische bedrijven mogen zich klein noemen wanneer de omzet lager is dan 50.000 euro en zij volledig biologisch produceren.
Naast de eenmalige registratiekosten is een gemiddeld biologisch bedrijf jaarlijks minimaal 596 euro kwijt aan certificering en abonnementskosten. Duurt de inspectie langer dan een uur, dan zijn deze kosten hoger. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld bij een perceelwijziging, bij extra inspectie en monstername forse extra kosten. Kleine bedrijven betalen volgend jaar, als zij de boekhouding netjes op orde hebben, 200 euro minder dan de grote bedrijven voor de certificering. Ook andere tarieven worden verlaagd, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een nieuwe productspecificatie.
Bionext geeft aan dat de kosten van certificering niet de enige drempel zijn om biologisch te gaan produceren. Zo is ook de periode waarin omgeschakeld wordt van gangbaar naar biologisch vaak kostbaar, omdat gedurende deze periode de kosten langere tijd voor de baten uitgaan om te investeren in een andere bedrijfsvoering.
De tariefsverlaging kan worden doorgevoerd doordat SKAL Biocontrole efficiënter is gaan werken. Bionext geeft aan de komende tijd niet te pleiten voor een verdere verlaging van de tarieven, maar eerst te willen kijken of de maatregel het gewenste effect heeft.
De biologische sector in Nederland beslaat vorig jaar zo’n 49.300 hectare landbouwgrond. Tussen 1998 en 2014 is het areaal biologische landbouwgrond met 120 procent toegenomen. Het biologisch areaal is vorig jaar 2,7 procent van het totale areaal cultuurgrond.
Bijna 40 procent van de in totaal ruim 1.400 biologische bedrijven is een graasdierbedrijf. Het areaal van deze bedrijven beslaat vorig jaar 8.180 hectare. Dit is een toename van 44 procent ten opzichte van 1998. In de akkerbouw is een sterkere stijging waar te nemen. Daar steeg de hoeveelheid hectares in dezelfde periode met 140 procent tot 30.994 hectare.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.