Interview Dirk de Lugt

‘52 euro wordt de bodem voor bietenprijs 2022’

2 November 2022 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het rendement van de suikerbietenteelt ligt bij menig teler onder het vergrootglas, zeker nu de kostprijs van de teelt stijgt. Dirk de Lugt, voorzitter van coöperatie Royal Cosun, praat met Niels van der Boom over de ontwikkelingen op de suikermarkt, in de Europese bietenteelt, in het rendement en de bietenprijs. 

De Lugt spreekt daarbij onder meer over de positieve trends in de suikerprijs, een duidelijk hogere bietenprijs voor de oogst van 2022 en gaat uitgebreid in op de markt van de LLB's. Ook komt de teelt en het rendement van cichorei in Nederland, dat wordt verwerkt door Cosun-dochter Sensus, aan bod. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Marius 2 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10901393/lsquo-52-euro-wordt-de-bodem-voor-bietenprijs-2022-rsquo]‘52 euro wordt de bodem voor bietenprijs 2022’[/url]
Blij met positief geluid uit de suikerhoek. Wat blijft prikkelen is dat de suikerprijs nog altijd afhankelijk blijft van het resultaat van het (suiker)bedrijf. We zijn een volwassen sector en daar hoort een op de kostprijs van de bieten gebaseerde bietenprijs. De telers mogen nooit meer aan de laatste speen hangen !

Verder heb ik mij verbaasd over het voornemen om diesel te gaan stoken als er geen aardgas beschikbaar is. Ten eerste is de prijs van diesel nu heel hoog en dreigt een tekort (ook voor het bietentransport ?). Ten tweede kunnen we waarschijnlijk subsidies binnenroeien als we verklaren dat de branders geschikt worden gemaakt voor de verwerking van ethanol die we zelf milieuvriendelijk in de bietenkringloop kunnen produceren. Wat kost zelf geproduceerde ethanol per megawatt eigenlijk ?
Abonnee
Vrij grof 2 November 2022
Op naar de 60+ ?
Abonnee
JP Bierema 9 November 2022
Misschien is het nog eens te overdenken om de leveringsplicht omlaag te brengen naar 75%, de surplus bieten goed te betalen en de over bieten daarboven juist slecht te belonen. Dat stimuleert dat er minder overproductie is, en de vraagprijzen voor suiker voldoende hoog kunnen worden gesteld ( immers de afnemers in west Europa willen gecertificeerde suiker, ipv wereldmarkt suiker).
Bovendien hangt ons altijd de angst boven het hoofd om niet de 85% te halen door slecht-weer calamiteiten (droogte-schade wat vaker voorkomt) en wordt er vaak te ruim uitgezaaid.
Graan is aan de prijs, dus we hebben goede alternatieven momenteel.
Zo houdt je als industrie je telers meer tevreden denk ik.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden