Shutterstock

Nieuws Uienanalyse 2018

Uiengenoom heeft niet al zijn geheimen prijsgegeven

19 November 2018 - Niels van der Boom

Om sneller nieuwe rassen op de markt te brengen, begonnen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) jaren geleden met het in kaart brengen van het uiengenoom. Inmiddels is een groot deel in kaart gebracht, maar voordat de effecten merkbaar zijn is nog veel onderzoek vereist.

In 2015 presenteerden jullie de eerste versie van het uiengenoom. Hoe staat het 3 jaar later?
"Het vaststellen van een genoomsequentie betekent het in kaart brengen van het DNA. De versie uit 2015 bestond uit kleine stukjes, die samen het uiengenoom vormden. Welke stukjes bij elkaar hoorden en in welke volgorde, was toen nog niet duidelijk", aldus Olga Scholten, onderzoeker bij Wageningen Plant Research.

Richard Finkers, onderzoeker bij Wageningen Plant Research, vult aan: "We hebben stappen gemaakt in het op volgorde leggen van die stukjes. Dit is mogelijk doordat er grote en kleine stukjes zijn, welke gedeeltelijk overlappen. Op die manier is de puzzel verder opgelost. Ook hebben we een stap gemaakt met het lokaliseren van de genen in het genoom. Aan een deel van deze genen hebben we inmiddels een functie kunnen toewijzen."

Het moet leiden tot het sneller kunnen veredelen van nieuwe rassen. Is dit reeds praktijkrijp?
Scholten: "De veredeling van een nieuw ras duurt 14 jaar en die periode kan nog langer zijn. Vanwege de planning die nodig is voor de veredeling, is het te vroeg om hier iets over te zeggen. Daarbij is het zo dat, naarmate er meer gebruik gemaakt wordt van genoomsequentie door veredelaars en onderzoekers, er kennis beschikbaar komt. Dit leidt tot een andere aanpak van de veredeling. Hierbij zullen grotere aantallen (na kruisen) getoetst worden op de aanwezigheid van bepaalde genen of combinaties daarvan."

Het uiengenoom is 16 keer groter dan het tomatengenoom

- Richard Finkers

Zijn producenten inmiddels aan de slag gegaan met informatie die jullie ontrafeld hebben?
"Bejo en De Groot en Slot hebben het project gefinancierd, samen met Genome Scan en de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Toen Bejo hiertoe overging, was het spannend hoe ver we zouden kunnen komen met de sequentie. Het uiengenoom is erg groot: 16 keer groter dan het tomatengenoom. Het verkrijgen van data is niet de bottleneck, maar de analyse is een ander verhaal. Na publicatie van het uiengenoom zullen andere onderzoekers gebruik gaan maken van de mogelijkheden die genoomsequentie biedt", aldus Finkers.

Welke uitdagingen liggen de komende 3 jaar en daarna op jullie pad?
"Het efficiënt bij elkaar brengen van de informatie is een uitdaging. in ons onderzoek is het een prioriteit dit proces efficiënter te maken, zodat we op de best mogelijke manier beslissingen kunnen nemen in het veredelingsproces", zegt Finkers.

Scholten voeg toe: "Daarnaast is het belangrijk dat we het genoom gaan gebruiken; bijvoorbeeld bij het leren begrijpen van resistenties tegen ziekten en plagen, maar ook om uien toleranter te maken tegen droogte. Dat was dit jaar een groot probleem en zal naar verwachting de komende jaren vaker optreden. Welke genen spelen een rol bij deze processen, wat kunnen we leren van andere gewassen en hoe kunnen we die kennis vertalen naar de ui?"

Finkers sluit af: "De rol van het goed kunnen benutten van de informatie wordt steeds meer onderkend als belangrijk. Het uiengenoom heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven. We hopen nog grote stappen te kunnen maken."

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit ingekorte artikel is een onderdeel uit de uienanalyse van 2018. De abonnees van Akkerbouw Pro en Uienmarkt hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden