Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft mede namens Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) antwoord gegeven op Kamervragen over de CBS-oogstraming. CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg stelden half februari vragen over de forse correctie die het CBS doorvoerde in hun uiencijfers.
Het CBS raamde de Nederlandse uienoogst eind oktober nog op de grootste ooit. Begin februari werden echter de definitieve cijfers gepubliceerd. In deze berichtgeving werden de cijfers met 4% naar beneden gecorrigeerd. De bruto-opbrengst ging daarmee van 1,51 miljoen naar 1,45 miljoen ton.
Marktverstorende werking
De zaak werd op de spits gedreven nadat een uienteler zich in de media uitte over de gang van zaken. De CBS-cijfers zouden een marktverstorende werking hebben, waardoor telers worden benadeeld. Bovendien zijn akkerbouwers verplicht om deel te nemen aan de enquête die het CBS uitvoert. In een uitzending van BB TV Feiten liet CBS-woordvoerder Cor Pierik nog weten dat het statistiekbureau naar eigen zeggen geen marktverstorende werking heeft.
Minister Wiebes gaf, mede namens minister Schouten, op 12 maart antwoorden in de Kamer. Wiebes onderschrijft dat de oogstcijfers die het CBS publiceert door de markt worden gebruikt om het aanbod in te schatten en daarmee de prijs. "De CBS-cijfers hebben daarmee logischerwijs invloed op de prijszetting en handel." Echter, de minister is ook van mening dat het aan de markt zelf is om te bepalen op basis van welke informatie het uien wil verhandelen. Dat geldt voor alle akkerbouwproducten.
Geen boetes
Akkerbouwers die niet hebben deelgenomen aan de oogstraming van het CBS zijn in 2016 en 2017 niet beboet. Dit is vooraf afgesproken door het CBS en de overige landbouworganisaties. In 2017 bedroeg het aantal respondenten 72% van alle akkerbouwers. In 2016 was dat 77%. Volgens de partijen is geen alternatief voorhanden voor deze landbouwenquête.
Cijfercorrecties
Voor de voorlopige oogstraming maakt het CBS gebruik van teeltadviesbureau Delphy. Hun adviseurs maken voor het statistiekbureau een raming van het areaal en de oogst. Hiervoor worden ook kleine proefrooiingen uitgevoerd. Deze worden vergeleken met de ervaringen van de voorgaande jaren. Sinds 2010, de start van de oogstramingscijfers, is het definitieve areaal 2 keer naar beneden bijgesteld en 3 keer naar boven. Voor de bruto-opbrengst is dat 4 keer naar beneden en 4 keer naar boven.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10877841/cbs-cijfers-beinvloeden-uienmarkt-niet][/url]