Hoewel er meer vrije uien in voorraad zijn dan vorig seizoen, ligt het niveau op het vijfjarig gemiddelde. Zo blijkt uit de derde voorraadinventarisatie voor uien, die VTA in de eerste week van april onder haar leden uitvoerde.
De deelnemers hebben ongeveer 70 procent van de uien afgeleverd. Dat ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Toen was namelijk 68 procent van de uien afgeleverd. In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 10 procent minder voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 12,5 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.
Van de voorraad is ongeveer 17 procent verkocht (83 procent is nog vrij). Vorig seizoen was 69 procent van de voorraad nog vrij. Op basis van absolute tonnen ligt de vrije voorraad 9,5 procent hoger dan vorig jaar. Dat is ongeveer het niveau van het vijfjarig gemiddelde.
Verschil tussen rode en gele uien
Uitgesplitst naar rode en gele uien ziet VTA wel enig verschil. Bij de deelnemers met gele uien was 66 procent van de opbrengst al geleverd, terwijl van de rode zaaiuien 79 procent van de opbrengst is geleverd. Vorig jaar lagen deze percentages respectievelijk op 62 procent en 90 procent.
De vrije voorraad ligt bij de gele uien op 30 procent. Dit was vorig jaar 26 procent van de totale opbrengst. Bij de rode uien ligt de vrije voorraad op 17 procent, terwijl dit vorig jaar op 4 procent lag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.