Eigen foto

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

9 Oktober 2024 - Jesse Torringa

De afgelopen week is er flinke vooruitgang geboekt met de aardappeloogst. Verschillende aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour hebben hun Innovators gerooid, met de opmerking dat het natte voorjaar goed terug te zien is in de opbrengsten. Daarnaast werd er ook haast gemaakt vanwege de vele regen die eerder werd verwacht. Oogst 2023 staat nog vers in het geheugen.

De deelnemende aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour hebben behoorlijk vaart gemaakt afgelopen week en dagen met de aardappeloogst. De percelen met Innovators zijn grotendeels aan de kant en de eersten zijn zelfs al helemaal klaar. Zo heeft teler Daan Tap uit Elst (Gelderland) zijn gehele areaal al gerooid en ook zijn collega Kees Trouw uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft afgelopen weekend alle aardappelen achter de planken gemaakt. Jacob Branderhorst heeft afgelopen week ook het laatste stukje Innovator gerooid.

Nat voorjaar terug te zien
Bij aardappelteler Wouter Vierboom ging het aardappelrooien ook vlot in het Gelderse Leuth. Hij heeft zijn Gewastourperceel afgelopen vrijdag naar binnen gereden. "Het rooien ging eigenlijk onder super goede omstandigheden, daarover heb ik niets te klagen. Ook over de opbrengst ben ik met dat perceel wel redelijk tevreden, ondanks het groeiseizoen. De aardappelen zijn erg grof geworden en dat wil ook wel op deze grond. Dat geldt niet voor ieder perceel, ik heb er ook mindere percelen bij zitten." Vierboom vertelt ook dat zij vaart hebben gemaakt vanwege het weer. "Je weet maar nooit hoe het loopt in deze tijd van het jaar". De opbrengst komt naar verwachting uit op een ruime 50 ton per hectare.

Het natte voorjaar eist wel zijn tol en is ook nu met de oogst nog goed terug te zien, vertelt Vierboom. "We hebben wel plekken met een slechte plantstand door de vele neerslag. Daar valt de opbrengst tegen en dat trekt het gemiddelde naar beneden. Ook zie je de kleinere ruggen van het aardappelpoten nog terug in de aangeaarde ruggen. Dat komt door de vele regen die we hebben gehad tussen het poten en aanaarden, waardoor een harde laag ontstond. Dat bracht wel wat kluiten mee met het rooien. Het is een heel typisch beeld, wat ik bij meer van onze percelen zie."

De Innovators in de schuur bij Wouter Vierboom, Leuth.
In Leuth hebben de aardappelen dit jaar wel lengte.

Kom niet aan mijn langjarig gemiddelde opbrengst
In Hellevoetsluis liggen niet enkel de Innovators, maar ook de andere rassen al in de schuur. "We hebben zondag de laatsten gerooid, dus ik heb alles binnen nu", vertelt aardappelteler Kees Trouw. "Toen we begonnen was het krap aan met de natte omstandigheden. Het ging daardoor niet vlot met rooien, maar met twee rooimachines gaat het dan alsnog hard. Met de tijd kwamen de rooiomstandigheden steeds meer naar ons toe en ging het beter."

Trouw geeft net zoals zijn andere collega's aan, dat het natte voorjaar wel tonnen heeft gekost. "De kwaliteit is goed, maar de opbrengst houdt dit jaar niet over. Op de plekken waar aardappelen zijn verzopen en een straal daaromheen, daar mis je gewoon kilo's. Ik kom niet aan mijn langjarig gemiddelde opbrengst", is Trouw duidelijk. Hij zag dat het ras Innovator het lastiger had met de vele regen dan bijvoorbeeld Agria. "Innovator is toch wel meer een juffertje met het vele water. Als het nat is geweest en ze hebben met de poten in het water gestaan, daar hebben ze toch meer moeite mee dan bijvoorbeeld Agria."

Ook in de maatsortering valt Trouw het een en ander op. "De grofte is er wel, want het zijn dikke knollen, maar de lengte is er dit jaar gewoon niet. Ze zijn dikker en ronder. Voor de afnemer is dat minder positief, die hebben lengte nodig. Wel wordt de lengte voor een deel gecompenseerd door een hoger knolaantal van het jaar."

In IJzendijke (Zeeland) is afgelopen weekeinde ook de Innovator gerooid. Volgens aardappelteler Brian Salomé ging het rooien naar behoren. "Het rooien is best goed gegaan. Qua kluiten viel het redelijk mee en alles zit netjes binnen. Donderdag waren we begonnen en van het weekend was alles er uit. Eerder gaven ze veel regen op dus dan wil je het ook aan de kant hebben." De opbrengst valt volgens Salomé niet mee door het natte voorjaar. "Het water heeft dit voorjaar wel schade gedaan, maar het is nu eenmaal zo. Alles zit gelukkig binnen. We zijn ook al druk geweest met zaaien. Alles wat we wilden zaaien, is al gezaaid dus dat schiet ook lekker op".

Aardappelen rooien in IJzendijke (Zeeland).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Gewastour uien - week 39

Uienoogst vergevorderd, merendeel telers is al klaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden