De Producentenorganisatie Eiwitboeren trekt aan de bel omdat telers dit jaar voor bepaalde eiwitrijke gewassen een stuk minder betaald krijgen. Voor Nederlandse kidneybonen wordt volgens de organisatie 24% minder betaald dan in 2023. Voor bruine bonen en kapucijners is dat respectievelijk 17% en 13% minder. HAK die de gewassen verwerkt, zegt verrast te zijn door deze percentages en te staan voor 'voldoende verdienvermogen voor lokale telers'. De conservenfabrikant gaat met de Eiwitboeren in gesprek.
HAK is de grootste afnemer van eiwitrijke gewassen die in Nederland worden geteeld. Volgens de producentenorganisatie hebben telers een soort positie van underdog.
HAK reageert desgevraagd dat ze zijn verrast zijn door de genoemde prijspercentages van de Eiwitboeren en deze niet te herkennen. "We gaan dan ook graag in gesprek met de Eiwitboeren over de herkomst van deze percentages, over het verdienmodel en de verdere gezamenlijke ontwikkeling van de lokale peulvruchtenteelt. Want die zien we ook bij HAK als zeer belangrijk en veelbelovend."
De conservenfabrikant geeft aan zelf geen directe afspraken te maken met telers. "Dat doen grotere telersorganisaties en/of coöperaties. Telers ontvangen een basisprijs en een vaste vergoeding voor de extra inspanningen die worden geleverd voor het keurmerk On the Way to PlanetProof. De On the Way to PlanetProof-peulvruchtenteelt is uitdagend in de gehele keten. Opbrengsten, maar ook kwaliteit kunnen verschillen per jaar. Daarnaast trekken we gezamenlijk op in de teelt van exotische bonen, zoals kidneybonen, witte en zwarte bonen, een traject waarin we elk jaar nog leren", aldus HAK.
Gedaalde graanprijzen
Volgens de producentenorganisatie Eiwitboeren wordt als reden voor de lagere prijs gegeven dat de wereldwijde graanprijzen zijn gedaald, maar dat noemt de organisatie 'kul'. Zij vindt dat 'de fundamentele bijdrage van deze eiwitrijke gewassen aan duurzaamheid het rechtvaardigt dat de prijsvorming van deze gewassen niet in de slipstream van de dalende graanprijzen mee gezogen worden'. Anna van der Bijl van de organisatie zegt: "We willen er echt een lans voor breken om eiwitgewassen niet als grondstof maar als voedsel te zien. Bijvoorbeeld bruine bonen is al een op zichzelf staand eindproduct."
Volgens Van der Bijl worden er niet significant meer eiwitrijke gewassen geteeld dan vorig jaar. Wel was vorig jaar een heel goed teeltjaar voor bruine bonen. Kidneybonen is volgens de organisatie nog een beperkte en experimentele teelt.
Footprint in kaart brengen
Eiwitboeren van Nederland laat de ecologische footprint van haar gewassen in kaart brengen door CarbonCloud. Hiermee wil de organisatie laten zien de dat emissies van bijvoorbeeld de Nederlandse kidneyboon lager zijn dan van die uit het buitenland. De telers hopen dat retailers hierop inspringen bij de verduurzaming van hun schap. Er moet volgens Van der Bijl 'een eigen prijsindex' komen. "Niet de prijzen op de wereldmarkt en in Nederland 50 cent erbovenop, maar zaken meenemen als minder emissies, meer biodiversiteit en een betere bodemstructuur. Die ecologische voordelen moet je eigenlijk in de prijs uitdrukken."
Er zijn in totaal meer dan honderd telers, die allerlei eiwitrijke gewassen telen zoals veldbonen en kikkererwten, aangesloten bij de producentenorganisatie. Volgens hen verbouwen ze die niet voor de subsidies en regels in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), maar hebben zij intrinsieke motivatie omdat het voordelen heeft voor het bouwplan en ze waarde willen toevoegen. De organisatie geeft aan heel graag te willen samenwerken binnen de keten en nodigt ketenpartijen en overheden op om het gesprek te voeren over de verandering van het landbouwsysteem, integraliteit en de rol van eiwitteelt in het voedselbeleid.
HAK gaat in gesprek met Eiwitboeren
HAK neemt in elk geval de uitgestoken hand aan nadat Boerenbusiness om een reactie heeft gevraagd: "We dragen bij HAK vanuit onze missie de lokale plantaardige eiwitteelt een zeer warm hart toe en zien dit als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze voeding en landbouw. Daar hoort ook onlosmakelijk bij dat wij bij HAK staan voor voldoende verdienvermogen voor lokale telers, want zonder een aantrekkelijk verdienmodel is er ook geen toekomst voor lokale landbouw. We gaan dus graag in op de uitnodiging van de Eiwitboeren om hierover in gesprek te gaan. Dat hebben we hen inmiddels laten weten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10908326/nederlandse-kidneyboon-brengt-plots-stuk-minder-op]Nederlandse kidneyboon brengt plots stuk minder op[/url]