Cosun Beet Company draait dit seizoen zijn eerste volwaardige campagne met biologisch geteelde suikerbieten. Dit wordt gedaan op de fabriek in het Noord-Duitse Anklam. Al vijf jaar lang experimenteert de coöperatie met de teelt en productie van biologische suiker. De marktperspectieven zijn goed, zo zegt Cosun tegen Duitse media.
De Duitse campagne van Cosun Beet Company in Anklam verloopt vlot dit najaar, ondanks dat het ook bij onze oosterburen nat is. Aan het begin van de oogst, in september, lagen de opbrengsten iets lager dan verwacht. Uiteindelijk verwacht de coöperatie licht boven het meerjarig gemiddelde uit te komen met 12,6 ton suiker per hectare. Vorig jaar was dat 12,8 ton. Ter vergelijking: in Nederland is de verwachting om op 13,6 ton uit te komen. Inmiddels is ruim 900.000 ton bieten verwerkt. De campagne loopt nog tot eind januari.
Stabiel areaal
Met een areaal van 24.000 hectare verdeeld over 340 telers is het bietenareaal stabiel in het Duitse teeltgebied van Cosun, dat zich uitstrekt van Rostock tot aan de Poolse grens. In 2009 nam de Nederlandse onderneming de enige suikerfabriek in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren over van het Deense Danisco, dat zijn suikerdivisie aan Nordzucker verkocht. Eis van de mededingingsautoriteit was dat de locatie in Anklam werd afgestoten. Onder leiding van Cosun groeide het areaal gestaag.
Sinds 2019 experimenteert Cosun met de teelt en verwerking van biologische suikerbieten, die aan de start van de campagne begin september worden verwerkt. In 2019 is begonnen met 20 hectare biobieten. Voor dit oogstjaar was dat al ruim 500 hectare. Dat is minder dan eerder werd ingeschat, toen werd gesproken over maximaal 1.000 hectare. In totaal is 20.000 ton biosuikerbieten verwerkt dit seizoen.
Goede perspectieven
De biobieten zijn tot diksap verwerkt die wordt opgeslagen tot volgend jaar, wanneer er suiker uit wordt gewonnen. Ook wordt biologische bietenpulp geproduceerd en afgezet. Cosun zegt goede marktperspectieven voor de biologische suiker te zien. Voor 2024 wordt ingezet op groei onder de aangesloten telers.
In de fabriek van Anklam worden dit jaar 1,8 miljoen ton suikerbieten verwerkt. De campagne lag eind november dus op de helft. Na het verwerken van de bieten wordt begonnen met de diksapcampagne.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.