In tegenstelling tot Nederland staat de deur in Vlaanderen wel op een kier om te schuiven met de inzaaidatum van vanggewassen. Minister van Omgeving, Zuhal Demir geeft aan dat zij haar verantwoordelijkheid neemt dit seizoen zodra de weersomstandigheden dusdanig van invloed zijn dat tijdige inzaai onmogelijk is.
De inzaai en het poten van gewassen liep vertraging op door het natte en relatief koude voorjaar en dat baart akkerbouwers zorgen. Zij zien dat de oogst daardoor ook later is, waardoor de uiterste inzaaidatum van vanggewassen op bepaalde gronden in het gedrang komt. De mestwetgeving (MAP6) in Vlaanderen verplicht namelijk om vanggewassen uiterlijk 15 september te zaaien om uitspoeling van nutriënten tegen te gaan, wat mogelijk dus niet lukt. Parlementslid Stefaan Sintobin stelde daarom dit probleem aan de kaak en vroeg Demir of zij het tijdstip van inzaai mogelijk kon aanpassen.
Vlaamse minister minder star
In tegenstelling tot landbouwminister Piet Adema, die deze week geen enkele uitzondering toestaat voor de uiterlijke oogstdatum van consumptieaardappelen en de deur dichtgooit, geeft Demir wel aan dat er mogelijkheden zijn als dat nodig: "Ik zal mijn verantwoordelijkheid opnemen als de weersomstandigheden zodanig extreem zijn dat tijdige inzaai onmogelijk is. Dit zal ik de komende maanden evalueren, nu kan ik hier nog niet op vooruitlopen."
Een uiterlijke datum voor vanggewassen zaaien en die van de aardappeloogst zijn niet helemaal evenredig aan elkaar, maar de Vlaamse minister lijkt zich er beter in te kunnen verplaatsen dan Adema dat de natuur van grote invloed is en dat eerder oogsten de kwaliteit van het product niet ten goede komt. "Ook het oogsttijdstip speelt een rol. Het drogestofgehalte van bijvoorbeeld voedergewassen wordt beïnvloed door het oogsttijdstip en kan belangrijk zijn voor optimale bewaring van gewassen", zo verklaart zij in het antwoord op de vraag van Sintobin.
Wel verdedigt Demir de kalenderlandbouw en het MAP6 plan om de waterkwaliteit te behoeden en beschermen. "Een vroege inzaai van vanggewassen is essentieel om de reststikstof na de oogst op te nemen en niet te laten uitspoelen naar oppervlakte- en grondwater".
Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse minister zich coulant heeft opgesteld tegenover latere inzaai van vanggewassen. Afgelopen zomer werd de uiterste zaaidatum van 15 september nog verplaatst naar 30 september omdat door extreem droge weersomstandigheden de bodem nauwelijks bewerkbaar was. Ook in de zomer van 2021 werd een afwijking toegestaan. Ditmaal was de bodem te verzadigd om goed te kunnen bewerken, waardoor de inzaaidatum ook met twee weken verschoven werd naar 30 september.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10904448/vlaanderen-zet-deur-w-eacute-l-op-kier-voor-inzaai-vanggewas]Vlaanderen zet deur wél op kier voor inzaai vanggewas[/url]
Kunnen we Nederland niet opheffen en bij één van onze buurlanden voegen? Gewoon een provincie van Duitsland dan hebben we meteen veel meer opvlakte voor de stikstof.
we gaan pas oogsten als het gewas rijp is . en niet eerder .... daarna vanggewas, ook als dat in oktober is ! Die Haagse kliek moet ophouden ons te betuttelen!
we gaan pas oogsten als het gewas rijp is . en niet eerder .... daarna vanggewas, ook als dat in oktober is ! Die Haagse kliek moet ophouden ons te betuttelen!
Kan niet, mag niet van europa, hoort Belgie niet meer bij europa?????
Enorm Rund is een ambtenaar die wel kan lezen maar niet begrijpt wat er staat. Als dat wel zo is dan is ie hoger opgeleid en veganist. Het is even wachten maar er zijn onderzoeken die aantonen, wasrschijnlijk met manipulatie, dat veganisten zich moeilijke voortplanten!