Agrifoto

Nieuws 7e Actieprogramma

Teleurstelling bij Cosun om winterteeltenlijst

21 April 2023 - Niels van der Boom - 1 reactie

Verbazing en teleurstelling zijn ontstaan bij bietenverwerker Cosun na publicatie van de winterteeltenlijst in het kader van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Alleen wanneer suikerbieten ná 1 november worden gerooid, geldt het gewas als winterteelt. Dit terwijl juist bieten veel stikstof opnemen, zo beargumenteert de coöperatie.

"We gingen ervan uit dat het ministerie van LNV voor de suikerbietenteelt 1 oktober als datum zou hanteren", legt agrarisch directeur Arno Huijsmans uit. "Dat het een maand is opgeschoven heeft ons verbaasd. Het is fijn dat er nu duidelijkheid is, maar het bemesten en zaaien van de bieten is momenteel in volle gang. Dat de maatregelen nu pas worden gepubliceerd, daar hebben we moeite mee."

Nieuw overleg
Huijsmans hoopt dat het laatste nog niet is gezegd over de deadline van 1 november. "Hopelijk is er nog ruimte voor overleg. Tot nu toe heeft Cosun steeds constructief overleg gehad met het ministerie. Het feit dat cichorei wel als winterteelt wordt aangemerkt, laat zien dat er aanpassingen mogelijk zijn."

Als motivatie voor de grens van 1 november wordt in de beslisnota door het ministerie aangedragen dat de uitspoeling van nutriënten groter is in september of oktober. Het gaat dan om stikstof dat zich in het bietenblad bevindt. Huijsmans: "De meeste stikstof zit in de biet zelf. Het gewas neemt in oktober nog veel stikstof op, veel meer dan een vanggewas doet in die groeiperiode. Bovendien blijft dit bij een vanggewas ook op het veld. De aangekondigde maatregelen werken daardoor alleen maar kostenverhogend. We willen gezamenlijk de doelstellingen voor een betere waterkwaliteit behalen, maar er zijn betere methoden om dit te realiseren."

Stikstofkorting
Bietentelers op zand- en lössgrond zijn vanaf dit jaar verplicht om een vanggewas – zoals een groenbemester of wintergranen – in te zaaien wanneer de suikerbieten in oktober worden geoogst. Daarbij krijgen ze te maken met een stikstofkorting. In de eerste helft van de maand bedraagt die 5 kilo per hectare. In de tweede helft van oktober is dat 10 kilo per hectare.

Akkerbouwbelangenbehartiger NAV zegt niet tevreden te zijn over de definitieve lijst met winterteelten en benadrukt daarbij vooral de situatie voor consumptieaardappelen, die niet als winterteelt zijn aangemerkt. Ook vezelhennep heeft die status niet gekregen. Dat benadeelt de teelt zwaar, zo zegt NAV.

Onduidelijkheid
Er resteert nog enige onduidelijkheid over de maatregel binnen het 7e Actieprogramma. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer sprake is van huurgrond? Vooral bij de consumptieaardappelteelt hebben akkerbouwers hiermee te maken. Geldt de stikstofkorting voor het beteelde perceel of staat dit op naam van de ondernemer? Vragen waar snel antwoord op moet komen nu het zaai- en pootseizoen in volle gang is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
xx 21 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10903893/teleurstelling-bij-cosun-om-winterteeltenlijst]Teleurstelling bij Cosun om winterteeltenlijst[/url]
Het kan toch niet zo zijn als ik grond verhuur en mijn huurder de aardappelen later rooit dat ik gekort wordt op de stikstofnorm. Nou dan wordt grond huren nog veel lastiger. Maar dat verwacht ik ook echt niet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden