De bietenzaai loopt tot nu toe ver achter op andere jaren en dreigt zelfs de laatste te worden sinds de telling vanaf 2003. De latere zaai zal zich naar verwachting uiten in een lagere suikeropbrengst. De enige regio waar wel fors gezaaid is afgelopen week is op de Noordelijke Klei.
De neerslag heeft er afgelopen weken voor gezorgd dat de bietenzaaimachines het land maar nauwelijks op konden komen. Afgelopen week (week 14) was de grond voor het eerst pas bekwaam genoeg om hectares in te zaaien. In totaal is er tot nu toe ruim 6.000 hectare gezaaid, ofwel ruim 7% van het verwachtte areaal dit seizoen. Dat meldt Cosun Beet Company.
De gezaaide hectares zijn vooral te danken aan het Groningse gebied het Oldambt, waar vorige week bijna 90% al is gezaaid. Daardoor gaat de regio Noordelijke Klei aan kop met 30% met de bietenzaai. Telers uit andere regio's hebben slechts enkele procenten weten te zaaien.
Latere bietenzaai gaat opbrengst kosten
De gemiddelde zaaidatum dreigt de laagste te worden sinds dat wordt bijgehouden vanaf 2003. Met de neerslag van afgelopen dagen stevenen we af op een gemiddelde zaaidatum die na 20 april ligt. Jaren die daar het dichtstbij in de buurt komen zijn 2008 en 2018 met beiden een gemiddelde zaaidatum van 16 april. Cosun Beet Company gaat er volgens een modelberekening vanuit dat deze latere zaaidatum opbrengst gaat kosten. Onder een gemiddeld verloop van het seizoen zal dit 750 kilogram aan suikeropbrengst per hectare minder opleveren, zo meldt Cosun.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10903753/bietenzaai-dreigt-laatste-sinds-telling-te-worden]Bietenzaai dreigt laatste sinds telling te worden[/url]