De neerslag van afgelopen week heeft een einde gemaakt aan de vlotte zaai van suikerbieten. Bijna 80% is gezaaid, maar door de mindere weersomstandigheden is het zaak de gezaaide percelen en veldopkomst goed in de gaten te houden.
De afgelopen periode verliep het zaaien van suikerbieten zeer vlot en voorspoedig. Inmiddels is het week 15 en is er een kleine 80% ingezaaid met suikerbieten. Nog nergens is het zaaien afgerond, maar in Zeeland en de Flevopolder is meer dan 95% gezaaid. In het noordoosten is tot op heden het minst gezaaid.
Flitsende start
Door de regionale verschillen in neerslag kan het zaaien van suikerbieten niet direct worden hervat. De verwachting is dat in de natste regio's de zaai pas na het weekend mogelijk is. Een groot contrast in zaaidata, omdat door het mooie en droge weer eind maart de helft al gezaaid was. Met name in week 12 liep het vlot en was het gezaaide areaal toegenomen van 13,7 tot 52,2%. De gemiddelde zaaidata lijken door dit verschil in zaai rond het gemiddelde uit te komen van de afgelopen jaren. De gemiddelde zaaidata waren de afgelopen drie jaar op 6 en 7 april.
In totaal is er voor 83.500 hectare aan zaaizaad verkocht dit seizoen. Dat is ongeveer 1% meer dan afgelopen seizoen. Daarnaast vangt Cosun Beet Company momenteel geen signalen op dat dit areaal gaat afnemen, omdat de kleine hoeveelheid wat extra of juist minder gezaaid wordt ongeveer gelijk is.
Overzaai goed mogelijk
De laatste jaren zijn is er relatief weinig percelen overgezaaid. Tot op heden staat de teller op 278 hectare, met vorst (69%) als voornaamste reden. Echter door de de weersinvloeden van afgelopen week kan het areaal overzaai behoorlijk toenemen. Uit meerdere regio's wordt schade gemeld aan gekiemd zaad en jonge bietenplanten door vorst, water op het land en misschien wel het grootste probleem nu: korstvorming. Op percelen die al opgrijzen, wordt dit langzaam maar zeker zichtbaar.
Volgens Cosun Beet Company is het onduidelijk hoeveel hectare er overgezaaid moet worden. Dat heeft te maken met dat een gedeelte van het zaad nog kiemkrachtig kan zijn en nog onderweg is. Ook door de vorst kan er al iets hebben gestaan wat inmiddels weg is. Zij roepen daarom de telers op om hun perceel goed in de gaten te houden.
Of overzaai nodig is, hangt af van de schade aan de bietenplantjes, het gemiddelde plantaantal en de verdeling van dit plantaantal. Bij een gelijkmatige verdeling over het perceel kan bij een plantaantal van 40.000 tot 50.000 planten nog een goede opbrengst worden behaald, meldt IRS.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897889/overzaai-ligt-op-de-loer-bij-suikerbieten]Overzaai ligt op de loer bij suikerbieten[/url]
Voor dhr. van de Lught en zijn maten worden het spannende tijden want hetgeen ze hun leden afgelopen seizoen geflikt hebben zal in mijn optiek niet nog eens moeten voorkomen [Zeggen vooruitgang te hebben geboekt waar het in feite neerkomt op een gemiddeld tekort van 1000 euro/ ha bij de leden] Zeggen alle suiker te hebben verkocht in het begin van het seizoen toen de prijzen nog zeer laag waren en wel wetende dat dit onder kostprijs ligt; vind ik zeer verontrustend. Dat er op zakelijk gebied niet meer kennis in huis is is eveneens zeer verontrustend. Je zou bijna denken met een stel randdebielen te maken te hebben. Het zal voor van de Lught en zijn maten een hele klus worden om te zorgen de kikkers in de kruiwagen te houden want anders zullen ze ook loonwerkers moeten vinden om suikerbieten te telen voor hun, net als bij de cichorei
reken komend seizoen maar op maximaal 40 euro en dan kom ik met 80 ton bieten niet aan een graan saldo.
de suikerprijs is makkelijk 50% gestegen dus een plus van 16 euro deelnemingen gaan ook 4 euro meer opbrengen dus afgelopen jaar 40 euro dit jaar makkelijk 60 euro is het minder dan hebben ze bij cosun een wanprestatie geleverd is het meer dan valt het mee
plantuitje schreef:de huidige gasprijs niet gezien zeker ?de suikerprijs is makkelijk 50% gestegen dus een plus van 16 euro deelnemingen gaan ook 4 euro meer opbrengen dus afgelopen jaar 40 euro dit jaar makkelijk 60 euro is het minder dan hebben ze bij cosun een wanprestatie geleverd is het meer dan valt het mee
Gelukkig zijn er hier toppers die met hun onderneming met 10 hectare bieten precies weten hoe het moet.
Gelukkig zijn er hier toppers die met hun onderneming met 10 hectare bieten precies weten hoe het moet.