Leden van Royal Avebe kunnen ook energie gaan leveren aan het coöperatieve foodconcern. Avebe opent de mogelijkheid voor de leden om om Garanties van Oorsprong (GvO's), een bewijs van duurzaam geproduceerde elektriciteit, aan het concern te verkopen.
David Fousert, de CEO van Avebe, heeft maandag 21 februari de eerste overeenkomst gesloten met Erik Emmens, akkerbouwer én lid van de coöperatie. Veel leden van Avebe hebben zonnepanelen op hun bedrijfsgebouwen voor het gebruik van duurzame energie op hun bedrijf. Stroom die ze niet zelf gebruiken, kunnen ze verkopen aan andere partijen die daarmee hun elektriciteitsverbruik kunnen verduurzamen.
"Avebe wil haar elektriciteitsverbruik verder vergroenen om te voldoen aan de doelen in onze duurzaamheidsstrategie", zegt Fousert in een verklaring. "We kopen al GvO's op de markt in, maar hoe mooi is het dat we ze nu ook van onze eigen leden betrekken? Een eerste stap is gemaakt en we hopen dat er meer leden volgen"
Ook Emmens is enthousiast over de verkoop van de GvO's. "Ik vind het een uitdaging om als leden gezamenlijk de duurzaamheidsdoelstellingen op onze bedrijven en die van onze coöperatie te verwezenlijken. Daarnaast houden we met de verkoop van GvO's aan Avebe het geld binnen de coöperatie en profiteren we er uiteindelijk allemaal van." Avebe meldt dat er meerdere leden hebben aangegeven hun GvO's aan de coöperatie te willen verkopen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896844/avebe-koopt-groene-energie-bij-eigen-leden-in]Avebe koopt groene energie bij eigen leden in[/url]
beste vrij grof. Van mij mag cosun geen energie kopen van mijn zonnepanelen. Ik wil mijn stroom zo duur mogelijk verkopen en ik wil als bietenteler dat cosun zo goedkoop mogelijk stroom koopt om mij een hogere bietenprijs te betalen dus dat conflicteert
Ik ben ook benieuwd hoe de verzekeringsmaatschappijen omgaan met de vele schades betreffende zonnepanelen??
Vorig jaar heb ik mijn 5 jaarlijkse stroom controle gehad wat ook een duur geintje is, ik heb zelf (helaas)geen zonnepanelen, de controleur was er duidelijk over wees maar blij dat je ze nog niet hebt want de meeste installaties voldoen niet aan de nieuw gestelde eisen en moeten aangepast worden dit is een eis van de verzekeringsmaatschappijen doe je het niet wordt je gewoon uit de verzekering geschopt.