Het onderzoeksinstituut Rothamsted Research gaat een serie veldproeven uitvoeren met tarwe waarvan het genoom is bewerkt. Het instituut heeft daarvoor toestemming gekregen van Defra, het ministerie van landbouw van het VK. Volgens het instituut wordt het de eerste veldproef met CRISPR-Cas veredelde tarwe in het VK en de EU.
De tarwe in de proef is bewerkt om het gehalte van het natuurlijk voorkomende aminozuur asparagine te verlagen. De wetenschappers hebben daarvoor in het lab het gen, dat verantwoordelijk is voor de aanmaakt van asparagine uitgeschakeld. De CRISPR-Cas tarwe komt in de 5 jaar durende proef naast traditioneel op asparagine veredelde tarwe. Het doel is onder meer om de verschillen in opbrengst en kwaliteit in de praktijk vast te stellen.
Gezonder product
Bij het bakken en/of roosteren van brood wordt asparagine omgezet in acrylamide. "Acrylamide is een serieus probleem voor de levensmiddelenindustrie sinds de ontdekking in voedingsmiddelen in 2002", zegt professor Nigel Halford in een toelichting op de site van Rothamsted Research. "Het veroorzaakt kanker in knaagdieren en het vermoeden bestaat dat het ook kankerverwekkend is bij mensen".
Bij gene editing technieken zoals CRISPR-Cas worden gerichte wijzigingen in de genen van een plant aangebracht. Die verandering vinden ook bij traditionele verandering plaats. Het grote verschil is dat bij gene editing de mutatie gericht wordt aangebracht terwijl dat bij traditionele veredeling op toeval berust. Anders dan bij genetische modificatie worden geen genen toegevoegd of veranderd op een manier die in de natuur onmogelijk zou zijn.
In huidige wetgeving verboden
In de huidige Europese en Engelse wetgeving worden alle nieuwe veredelingstechnieken gelijk gesteld aan genetische modificatie, dat verboden is. Er is een brede discussie gaande of die wetgeving niet te rigide is en ontwikkeling van nieuwe rassen in de weg staat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.