Agrifoto

Nieuws Weer

40.000 hectare suikerbieten overgezaaid in Frankrijk

12 April 2021 - Niels van der Boom

Forse nachtvorst in Frankrijk heeft ervoor gezorgd dat veel bietenpercelen moeten worden overgezaaid. Ten zuiden en noorden van Parijs is de schade het grootste. In totaal gaat het om 40.000 hectare, maar er komen nog enkele koude nachten aan. Ook verder zuidelijk is de schade aan gewassen aanzienlijk.

Fruittelers met appels, peren, kersen, abrikozen en druiven houden net als de bietentelers hun adem in. De schade in hun boomgaarden is enorm. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk. In de doorgaans warme regio Bordeaux daalde het kwik 's nachts ook tot -4 graden. Naast boomgaarden ondervinden groentepercelen daar hinder van, waaronder ook vroege aardappelen. Dat melden Franse media.

Grote ramp
De meeste bedrijven zijn niet verzekerd tegen vorstschade (zo'n 80%), waardoor het een economische ramp is voor deze ondernemingen. De hoop is dan ook dat de overheid bijspringt om de bedrijven te steunen. Die mogelijkheden zijn er wel, maar een noodfonds heeft niet genoeg geld om het volledige verlies af te dekken. Door extreem warm weer eind maart waren alle fruitbomen al flink uitgelopen. Begin april ging het plots flink vriezen en juist dat levert enorme schade op.

In de akkerbouwgebieden rond Parijs is er vooral vorstschade aan suikerbietenpercelen. Die werden al vroeg onder gunstige omstandigheden gezaaid, waardoor ze zich net in een gevoelig stadium bevonden toen de vorst afgelopen week zijn intrede deed. In minstens 5 departementen wordt gesproken over schade door nachtvorst. In totaal gaat het om minimaal 40.000 hectare, zo meldt het Franse bieteninstituut ITB. Dat is 10% van het landelijk areaal.

Zaaizaad zonder neonics
Om zo'n groot areaal over te zaaien, is flink wat zaaizaad nodig. Dat hebben de bietenverwerkers inmiddels bij elkaar, laat Cristal Union weten. Dit zaad is niet behandeld met neonicotinoïden. De Franse derogatie staat niet toe dat tweemaal met behandeld zaaizaad wordt gezaaid. De bietenverwerker hoopt dat eind deze week telers nieuw zaaizaad hebben ontvangen. De kosten hiervoor worden door de coöperatie betaald. Het over te zaaien areaal bedraagt bij de verwerker zo'n 15.000 hectare.

Ook suikerproducent Tereos heeft last van vorstschade. Tereos roept telers die zaaizaad over hebben op om dit in te leveren, zodat het aan getroffen bietentelers kan worden uitgedeeld. Het aanbod zaaizaad is beperkt omdat niet alle rassen meer voorradig zijn.

Weinig schade in Nederland
In ons land valt het vooralsnog mee met vorstschade aan bieten en andere kiemplanten. Fruittelers zijn ondertussen wel druk om hun boomgaarden te beschermen door te beregenen. Her en der is sprake van plantwegval in bieten, maar van serieuze schade is geen sprake. Op veel plekken zitten de bieten inmiddels 2 weken in de grond en staan ze nog niet boven. De 1.000 hectare die al begin maart werd gezaaid, loopt het grootste risico. Omdat er ook winterse neerslag en regen viel is de grond voldoende vochtig, wat het risico op vorstschade verkleint.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden