Consumenten kunnen zaterdag 27 juni op 11 locaties in Nederland aardappelen rapen. In de strijd tegen voedselverspilling zorgen Slow Food Youth Network (SFYN) en Jur Jacobs op deze locaties voor grote bergen fritesaardappelen.
De actie heeft de titel 'Nationale Aardappelberg Dag' gekregen. In samenwerking met aardappeltelers, TooGoodToGo en Samen tegen voedselverspilling willen de organisatoren symbolisch iets doen tegen het enorme overschot aan fritesaardappelen die is ontstaan als gevolg van de coronacrisis. Veel van deze aardappelen krijgen voor zeer lage prijzen een alternatieve bestemming als veevoer of biogas. Dat betekent niet alleen een financiële domper voor de teler, maar het leidt ook tot honderdduizenden kilo's voedselverspilling.
20 ton aardappelen in Amsterdam
SFYN en Jur Jacobs willen dat voedsel op waarde wordt geschat. Om een statement te maken, werd er daarom begin juni al 20 ton aardappelen op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Deze waren binnen 6 uur weg en dus krijgt de actie aanstaande zaterdag een vervolg.
Consumenten kunnen zich via de app van Too Good To Go aanmelden om op 1 van de 11 locaties in Nederland aardappelen te scheppen. Bezoekers betalen €4,50 voor een stukje van de aardappelberg en mogen vervolgens hun tas zo vol scheppen als ze zelf willen. Er worden bergen aardappelen gestort in Eindhoven, Utrecht, Veghel, Haarlem, Amsterdam, Almere, Lelystad, Leeuwarden, Rotterdam, Dreischor en Wageningen. "Ik vind het belangrijk dat mensen met eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot is, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg", zegt Jacobs, creatief ondernemer in de voedselsector.
Werken aan voedselsysteem
De overschotten fritesaardappelen zijn volgens SFYN het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Directeur Lianne de Bie: "Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samen werken naar een meer verantwoord systeem. Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer. Dat kan anders. Daarbij willen we dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn aardappelen, ook al zijn ze over."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.