Shutterstock

Nieuws Oogstprognose

Ook suikerbietenteelt dreigt zuur te worden

11 Juni 2020 - Eric de Lijster - 1 reactie

Naast de huidige precaire marktsituatie voor fritesaardappelen, dreigt ook de teelt van suikerbieten dit campagnejaar zuur uit te vallen voor de telers. Suiker Unie houdt dit jaar rekening met een gemiddeld fors lagere suikeropbrengst per hectare. Dit komt bovenop de toch al weinig optimistische verwachtingen over de hoogte van de bietenprijs.

Suiker Unie verwacht een gemiddelde opbrengst van 13 ton suiker per hectare. Dit is flink lager dan het meerjarig gemiddelde van 14 ton suiker per hectare. Er zijn enorme verschillen tussen de regio's en percelen binnen regio's, benadrukt het suikerbedrijf van coöperatie Cosun. Daardoor was het voor Suiker Unie sowieso al lastig om met een opbrengstverwachting te komen, vandaar dat de 13 ton wel met een slag om de arm is.

Droogte, stuiven en vorst
Vooral in Zeeland en in andere gebieden met zware klei kampen de percelen met een te laag plantaantal, doordat de droogte de kieming en de opkomst drastisch heeft verstoord. Op lichtere gronden hebben de bieten op de percelen naast de droogte ook problemen als gevolg van stuiven en nachtvorst. De neerslag van de afgelopen dagen heeft het gewas wel een opkikker gegeven, maar is volgens Suiker Unie nog veel te weinig om tot een normale groeisituatie te komen.

Het groeiseizoen is nog lang en de ontwikkeling van het gewas is nog onzeker, geeft Suiker Unie direct aan. Vooral het al dan niet aanhouden van de droogte wordt een cruciale factor voor de suikeropbrengst en het uiteindelijke rendement van de bietenteelt. Een lichtpuntje kan zijn dat in bijna alle Europese lidstaten een lagere suikeroogst per hectare wordt verwacht. Aangezien het areaal suikerbieten in de EU dit jaar met 3% is gedaald, kan dit een prijsverhogende factor zijn op de suikermarkt.

Pijn verzachten
De kans dat de bietenprijs over oogst 2020 de pijn van een lage suikeropbrengst kan verzachten is klein. Cosun heeft afgelopen winter een prognose afgegeven voor oogst 2020 die in lijn ligt met de bietenprijs van oogst 2019 van €39 per netto ton bieten van standaard kwaliteit. En dat was nog voor de coronacrisis grote problemen heeft veroorzaakt bij fritesproducent Aviko.

De winst van Aviko over het jaar 2019 heeft fors bijgedragen aan de ledentoeslag van €6.50 per ton in de bietenprijs over afgelopen jaar. Op een soortgelijke bijdrage dit jaar mag niet worden gerekend. Daardoor dreigt - als de groeiproblemen aanhouden - de suikerbietenteelt 2020 voor de telers zuur uit te vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Claas 12 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887733/ook-suikerbietenteelt-dreigt-zuur-te-worden]Ook suikerbietenteelt dreigt zuur te worden[/url]
Realiteit is betere omschrijving dan dreigen. Soms zit het gewoon van alle kanten tegen. Financieel moet dat voor Cosun een grote zorg zijn.
Aviko kost nu alleen maar geld en als de suikeroogst te klein uitvalt dan zal blijken wat de gevolgen zijn voor SuikerUnie wanneer zij teveel suiker vooruit verkocht hebben.
Het vermogen zal interen en dat kan niet anders dan gevolgen hebben voor de garanties van oogst 2021
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden