Langs de kust wordt het in de zomer eerder natter dan droger, terwijl in het binnenland het tegenovergestelde het geval is. Dat blijkt uit een gedetailleerde trendanalyse van het KNMI in samenwerking met de Universiteit Utrecht.
Tot nu toe had het KNMI alleen uitspraken gedaan over de trends in droogte gemiddeld over het hele land. Het kustgebied in dit nieuwe onderzoek werd gedefinieerd als een strook van 50 kilometer breedte langs de Noordzeekust en tenminste 30 kilometer langs de Waddenzee. Dit bestrijkt ongeveer 45% van Nederland. De rest van Nederland wordt in het onderzoek aangeduid als 'binnenland'.
Grote verschillen
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de kans op droogte in het binnenland door de opwarming van de aarde is toegenomen, als gevolg van hogere temperaturen en zonneschijn die tot extra verdamping leiden. Ook valt er minder neerslag dan voorheen in het binnenland.
In de kustgebieden valt er juist meer zomerneerslag en is de zonneschijn en verdamping juist niet toegenomen. Er zijn dus grote verschillen tussen de brede kuststrook en het binnenland van Nederland, wat betreft de trend dat het droger wordt door de opwarming van de aarde.
Bovendien zijn de kustgebieden niet afhankelijk van de regenval in de watervoorziening, in tegenstelling tot het binnenland. Hierdoor is het Nederlandse binnenland extra gevoelig voor afname van de neerslag in de zomer door klimaatverandering.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887439/langs-de-kust-is-droogte-geen-trend]Langs de kust is droogte geen trend[/url]