Terwijl melkveehouders noodgedwongen hun melk wegspoelen, zijn er veel telers in de Verenigde Staten die geen andere mogelijkheid zien dan hun gewassen te vernietigen. Een uienteler heeft bijna 500 ton uien gedumpt.
Nu restaurants, hotels en scholen op slot zitten, zijn miljoenen kilo’s verse producen onverkoopbaar geworden in de VS. Grote producenten zien geen andere mogelijkheid dan hun producten te vernietigen. Zo heeft een akkerbouwer uit Idaho enorme greppels gegraven om bijna 500 ton uien te begraven. Dat meldt de New York Times.
Eerder kwamen al berichten dat melkveehouders noodgedwongen hun melk weg laten lopen. De grootste zuivelcoöperatie van het land, Dairy Farmers of America, schat dat boeren dagelijks 3,7 miljoen liter melk dumpen. Een vergelijkbaar tafereel tekent zich af in de teelt van groenten en akkerbouwgewassen. Onder meer velden met kool en bonen worden omgeploegd. In de pluimvee-industrie worden grote hoeveelheden nog niet uitgebroede eieren vernietigd.
Geen kopers
De sluiting van de horeca heeft een enorme vraaguitval veroorzaakt en de afzetpiek bij de retail als gevolg van de verhoogde thuisconsumptie kan dit niet opvangen. Sommige boeren hebben hierdoor voor meer dan de helft van hun gewassen geen kopers meer. “Mensen maken thuis geen ‘onion rings’”, illustreert uienteler Shay Myers de situatie in het land.
De uienteler in de staat Idaho heeft greppels gegraven die inmiddels vol liggen met grote hopen onbruikbaar geworden uien. “Er is altijd wel wat overproductie, maar niet van de omvang waar we nu mee kampen”, zegt Myers die daarom geen andere optie ziet dan dumpen. “De uien composteren en terugbrengen op de velden als bemesting is een optie, maar dat is enorm kostbaar.”
Ondertussen ontstaat in Amerika een levendige discussie waarom verse producten worden gedumpt en niet gedoneerd aan bijvoorbeeld de voedselbank. Myers geeft aan: “Ook dat betekent nog meer kosten maken, onder meer voor het verpakken en transport. En dat zonder dat er inkomsten gegenereerd worden.” Bovendien kampen voedselbanken met beperkte koelingsruimte voor de verse producten en onvoldoende vrijwilligers om alles op te nemen en te verdelen onder de bevolking.
Stop uienstroom uit Mexico
Het beste wat de overheid nu kan doen is een stop zetten op de import van producten die Amerika zelf voldoende voorradig heeft. Myers: “We hebben genoeg uien om de Amerikaanse bevolking te voeden. Ondertussen blijft er een stroom producten uit Mexico komen door de huidige valutakoers. Het sluiten van de grens voor uien uit Mexico zou een goede handreiking zijn.”
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886735/amerikaanse-teler-dumpt-grote-hoeveelheid-uien]Amerikaanse teler dumpt grote hoeveelheid uien[/url]