Het spettert hier en daar. Op een enkele plaats is afgelopen weekend zelfs meer dan 5 mm regen gevallen. Ook komend weekend is er weer kans op 5 tot 10 mm regen, vooral in Zuid- en Oost-Nederland. Volop beregenen dus, want er verdampt wekelijks veel meer dan een paar millimeter water.
Het berekende neerslagtekort, dat sinds 1 april door het KNMI wordt gepubliceerd, ziet er dan ook als volgt uit:
Nooit eerder startte het voorjaar zo droog. De record droge start van het groeiseizoen baart Maurits von Martels, Tweede Kamerlid van het CDA, zorgen.
Uiteraard maakt het een groot verschil op welke grondsoort je boert. Op de kleigronden in de kustgebieden verliep de winter vaak veel natter dan in de meeste zandgebieden. Bovendien drogen de zandgronden veel sneller uit, omdat ze sneller opwarmen en het oppervlaktewater vanwege hoogteverschil vaak sneller wordt afgevoerd dan op de kleigronden in de kustgebieden.
Stof en beregening
Nog nooit werd er bij het land bewerken zoveel stof de lucht in geblazen, dat de afgelopen week - wellicht in combinatie met aanvoer van Sahara -duidelijk zichtbaar neerdwarrelde in de steden.
Een goed zaaibed maken lukt op veel kleigronden alleen door te beregenen.
Ook als er komend weekend tegen de verwachting niet alleen in België, maar ook in Nederland toch meer dan 5 tot 10 mm regen valt, loopt het neerslagtekort verder op. Er verdampt wekelijks immers enkele tientallen millimeters water. Dat is volgende week, ondanks de verwachte normale temperaturen voor de tijd van het jaar, waarschijnlijk ook het geval. Zeker als de zon volop schijnt en het flink waait.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886693/buitjes-helpen-niet-tegen-extreme-droogte]Buitjes helpen niet tegen extreme droogte[/url]