HAK gaat de boeren die investeren in een duurzame teelt een hogere prijs betalen. De allereerste pot rode kool die 'On the way to PlanetProof' gecertificeerd is en begin november in het schap komt te staan, is daar volgens de conservenleverancier het voorbeeld van. Komende jaren volgen meer groenten.
Rodekooltelers Wim en Johannes Straver, van landbouwcoöperatie CIGTA, krijgen vanuit HAK een 10% hogere prijs. "Want, boeren die investeren in duurzaamheid moeten financieel gecompenseerd worden", aldus HAK. De bedoeling is dat hier uiteindelijk aan wordt bijgedragen door schakels uit de handelsketen (waaronder de supermarkten, de inkoopcombinaties en de groothandel). HAK neemt dit onderwerp mee in de doorlopende gesprekken die zij met hen voert.
Volgens de fabrikant ziet de keten in toenemende mate dat investeringen in duurzaamheid nodig zijn en dat die niet van 1 kant mogen komen. "Het kan niet zo zijn dat enkel boeren moeten opdraaien voor de kosten van het betere en meer weerbare milieu dat we als maatschappij voor ogen hebben", zegt Adri den Dekker, directeur inkoop, landbouw & duurzaamheid bij HAK.
Consumentenprijs
Wat dat betreft ligt ook een uitdaging richting consumenten, beaamt Den Dekker. "Als we de meerkosten van willen spreiden over iedere schakel in de handelsketen, dan zullen ook consumenten een deel moeten dragen. Een grote groep consumenten is daar al toe bereid, maar er ligt een taak voor de hele keten om uit te leggen dat voor duurzamere producten iets meer betaald moet worden." Uiteindelijk is het de retail die de prijs voor consumenten bepaald, benadrukt Den Dekker.
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) krijgt deze week de eerste pot 'On the way to PlanetProof' rode kool van HAK. Komende jaren breidt de conservenleverancier het assortiment met het duurzaamheidslabel verder uit. Zo volgen aankomend jaar onder andere zuurkool, rode bieten, spruiten en diverse bladgroenten volgen en in 2021 de zomergroenten.
Geen kortetermijnpolitiek
Volgens HAK houdt het bericht dat zij de telers die duurzaam produceren meer gaat betalen, geen verband met de boerenprotesten. "Ons streven naar een duurzame en lokale teelt, en het traject richting On the way to PlanetProof is lang geleden ingezet. De afspraken over de plus van 10% zijn al in februari van dit jaar gemaakt met onze telers. Dat is geen kortetermijnpolitiek. Bovendien oogsten we alleen tijdens het seizoen en de rodekooloogst is nu begonnen."
Wel vindt HAK het belangrijk (juist nu de actualiteit onder meer gaat over de inspanningen van boeren) om als grootste groentemerk in Nederland haar visie hierop te delen. "We hebben sympathie voor de situatie van de boeren. We hopen dat de gesprekken constructief gevoerd worden. Ook is een duurzamere landbouw nodig richting de toekomst, zodat we goed en kwalitatief hoogstaand voedsel blijven eten van dichtbij, zonder de aarde uit te putten. Boeren moeten echter wel gecompenseerd worden voor de extra kosten die ze hiervoor maken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884450/hak-betaalt-duurzame-boer-betere-prijs]HAK betaalt duurzame boer betere prijs[/url]