Het KNMI stopt eind september met het bijhouden van het neerslagtekort. Die wordt jaarlijks tussen 1 april en 1 oktober gemonitord. Het landelijk tekort ligt op dit moment fors lager dan in 2018. Zoom je echter in op een regio, dan is de situatie lokaal vergelijkbaar.
Het landelijk neerslagtekort voor groeiseizoen 2019 bedraagt momenteel 200 millimeter. Dat is minder dan het KNMI afgelopen jaar becijferde (297 millimeter). Kijken we echter naar het gemiddelde tussen 1981 en 2010, dan is het fors meer. De mediaan staat namelijk op 100 millimeter.
Per regio zijn grote verschillen merkbaar. In de gebieden waar voldoende beregend kan worden, is tevens de meeste regen gevallen. In de gebieden waar dit niet mogelijk is, viel ook minder water. Het gaat hoofdzakelijk om Oost-Nederland en het uiterste zuidwesten. Het tekort loopt daar op tot 300 millimeter, wat gelijk ligt aan 2018. In het westen en noordwesten ligt het tekort gelijk aan het meerjarig gemiddelde.
Veel regen vereist
De regio's Twente, de Achterhoek, het zuiden van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland zijn het zwaarste getroffen door droogte. Veel watergangen staan er droog en de grondwaterstand erg laag. Een lange natte periode is nodig om de voorraad (bodem)vocht aan te vullen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883948/knmi-droogte-regionaal-gelijk-aan-2018]KNMI: 'Droogte regionaal gelijk aan 2018'[/url]