Duitsland wil uiterlijk eind 2023 een verbod op glyfosaat, zo meldt de Duitse regering woensdag 4 september. Het middel wordt in de komende jaren al gefaseerd uitgebannen.
Het verbod is een onderdeel van het programma ter bescherming van de insecten. Er moet in 2020 een strategie worden geïmplementeerd die het gebruik van glyfosaathoudende middelen al vermindert; dit gedeeltelijke verbod moet leiden tot een afname van 75%. Er wordt gesproken over een toepassingsverbod voor de oogst en over beperkende maatregelen in het gebruik van glyfosaat voor het zaaien en na de oogst.
Oostenrijk als eerst
Het besluit van Duitsland volgt op het besluit in Oostenrijk, want dat land legde in juli als eerste Europese land een verbod op het gebruik van het middel. Daarmee werd afgeweken van de Europese wetgeving. Ook hier in Nederland is het gebruik van glyfosaat aan voorwaarden verbonden.
Duitsland overweegt nu, naast het verbod op glyfosaat, ook een algeheel verbod per 2021 op het gebruik van middelen die schadelijk zijn voor de insecten in ecologisch beschermde gebieden. Het gaat onder andere om FFH-gebieden (Fauna-Flora-Habitat), natuurreservaten, nationale parken en vogelreservaten.
'Insecten in agrarisch landschap beschermen'
Svenja Schulze, de minister van Milieu, is blij dat met het aangekondigde pakket maatregelen insecten in het agrarisch landschap in de toekomst beter beschermd worden. Het glyfosaatgebruik wordt gezien de Europese wetgeving op het vroegst mogelijke tijdstip verboden en zal het gebruik tot die tijd duidelijk beperken. Ook het gebruik van alle andere gewasbeschermingsmiddelen zal volgens de minister aanzienlijk worden verminderd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883887/duitsland-gaat-gebruik-glyfosaat-verbieden]Duitsland gaat gebruik glyfosaat verbieden[/url]
Ik heb onkruid tussen de tegels in voortuin, wat ik ook geprobeerd heb het kwam terug en goed ook. Niet meer normaal, werd er helemaal schijtziek van. Heb nu roundup met glysofaat gebruikt, en eindelijk niks meer. Afschaffen zou wel goed zijn voor mens en dier, maar uitzonderingen zouden moeten kunnen denk ik
Ik heb onkruid tussen de tegels in voortuin, wat ik ook geprobeerd heb het kwam terug en goed ook. Niet meer normaal, werd er helemaal schijtziek van. Heb nu roundup met glysofaat gebruikt, en eindelijk niks meer. Afschaffen zou wel goed zijn voor mens en dier, maar uitzonderingen zouden moeten kunnen denk ik
Twee tuinmannen die bij ons werkten hebben reeds 5 jaar last van kanker door glyfosaat. Het middel wordt teruggevonden in urine van mensen - vooral mannen omdat die het vaker gebruiken; in het vlees en vet van koeien - het komt mee met soja in hun voeding. Het kan niet worden verwijderd door afwassen van vb. vruchten, door bevriezing of koken. In de US heeft een tuinman enorme bak geld gekregen via gerechtelijke proces omdat hij bewezen kanker had door dit middel. Een bekende van me heeft voor Monsanto gewerkt en geeft toe dat lange termijn en intensief gebruik voor de mens tot kanker leidt en wat het doet met de natuur is door het bedrijf nooit onderzocht. Blijf maar lekker met oogkleppen op spuiten. Succes ermee.
Er zijn trouwens steeds meer akkerbouwers die het redden zonder spuiten. Hoe doen zijn het dan?