De Amerikaanse staten Arizona en Nevada, en Mexico kunnen het komende jaar voor het eerst minder water uit de Colorado gebruiken. Het waterpeil in de reservoirs van de rivier daalt al jaren. Lake Mead dreigt zelfs onder een kritisch niveau uit te komen.
Door de extreme droogte zijn de reservoirs van de Colorado-rivier sinds 2000 dramatisch gedaald, zo meldt USA Today. De agrarische bedrijven en steden in het zuidwesten van het land gebruiken al langer meer water uit de rivier dan erin stroomt. Vorig jaar leidde dat al tot forse tekorten in de reservoirs, maar dat werd deze winter gecompenseerd door sneeuwval in de Rocky Mountains. De verwachting is echter dat Lake Mead volgend jaar in een zone komt die ‘Tier Zero’ wordt genoemd. Zoals afgesproken gaan dan de eerste maatregelen van kracht.
Droogterampenplan
In mei hebben vertegenwoordigers van de staten Arizona en Nevada een historische overeenkomst gesloten met de staat Californië. Het gaat om een zogenaamd droogterampenplan. Daarin staat dat Arizona en Nevada een deel van hun watertoewijzingen in het reservoir achterlaten en dat Californië bijdraagt als het waterniveau blijft dalen. Mexico stemde in een afzonderlijk akkoord in om bij te dragen aan Lake Mead, dat nu voor 39% vol is.
De Colorado-rivier en de zijrivieren leveren water voor circa 40 miljoen Amerikanen en ruim 5 miljoen hectare landbouwgrond van Wyoming tot Zuid-Californië. De reducties in waterleveringen moeten een ramp gaan voorkomen. Arizona, de staat die bijna 40% van zijn water uit deze rivier haalt, doet de grootste duit in het zakje. De staat krijgt vanaf 1 januari 2020 6,9% minder water.
Minder water voor landbouw
De waterbezuinigingen vertegenwoordigen 12% van de watervoorziening voor het Central Arizona Project (CAP), dat water via het kanaal levert aan Phoenix, Tucson en andere gebieden. Volgens Chuck Cullom, manager van Colorado River-programma's voor CAP, betekenen de droogtemaatregelen onder andere dat er geen water beschikbaar komt voor de ondergrondse opslagen en dat de CAP-leveringen aan de landbouw 15% lager komt te liggen.
Ook voor de zogenaamde Upper Basin (Colorado, Wyoming, Utah en New Mexico) is een rampenplan opgesteld. Alles bij elkaar moeten dit ervoor zorgen dat de waterniveaus van Lake Mead en Lake Powell, de grootste reservoirs in het land, tussen 2020 en 2026 ondersteund worden. Volgend jaar beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe reeks richtlijnen voor het beheer van tekorten na 2026.
Stroom rivier blijft dalen
Al tientallen jaren wordt de Colorado dusdanig intensief gebruikt dat het water zelden de zee bereikt. Ook de opwarming van de aarde heeft deze rivier in toenemende mate beïnvloed. De stijgende temperaturen zorgen voor de helft van het dalende waterpeil, zo toont een wetenschappelijk onderzoek aan. De stroom van de rivier is tussen 2000 en 2019 ongeveer 17% gedaald ten opzichte van het gemiddelde in de twintigste eeuw. De modellen wijzen op een verslechtering van de omstandigheden.
Met het oog op een droge toekomst treft Arizona in het rampenplan ook maatregelen voor de boeren om ‘de pijn te verzachten’. Zo komt er onder meer geld beschikbaar voor initiatieven die het gebruik van grondwater bevorderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Pinal County, waar de boeren het hardst getroffen worden. Daar komt naar verwachting $9 miljoen beschikbaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883732/heeft-amerikaanse-boer-straks-nog-genoeg-water]Heeft Amerikaanse boer straks nog genoeg water?[/url]
En onze grote vriend Trump durft nog steeds het klimaatprobleem keihard te ontkennen...