Europese wetenschappers doen opnieuw een dringend beroep op het nieuw gekozen Europarlement en de Europese Commissie om Crispr-Cas toe te laten. De veredelingstechniek, die nu wordt gezien als genetische modificatie (GMO) en daardoor is verboden, is volgens hen essentieel voor verduurzaming van de landbouw.
Precies een jaar geleden oordeelde het Europese Hof van Justitie dat het gebruik van Crispr-Cas in planten onder GMO-wetgeving valt. In een open brief stellen Europese wetenschappers nu dat dit besluit 'zeer onwenselijk is'. “Het resultaat van deze techniek is niet te onderscheiden van traditionele plantenveredeling”, stellen Utrechtse wetenschappers die de brief mede hebben ondertekend.
Crispr-Cas maakt het mogelijk om erfelijk materiaal van virussen, bacteriën, cellen, planten en dieren op relatief eenvoudige wijze, nauwkeurig en efficiënt te veranderen. In de brief benadrukken de Europese wetenschappers het belang van de technologie voor de voedselveiligheid en -zekerheid.
Net zo veilig
Dat Crispr-Cas (een vorm van genome editing) sinds vorig jaar onder GMO-wetgeving valt, kwam voor Europese wetenschappers als een grote verrassing en teleurstelling. ‘Er zijn geen wetenschappelijke redenen om deze gewassen anders te beschouwen dan conventioneel veredelde rassen met soortgelijke veranderingen’, zo stellen zij in de brief. ‘Deze planten zijn net zo veilig als planten die zijn ontwikkeld met conventionele veredelingstechnieken.’
Ook de economische gevolgen van het EU-besluit worden aangehaald. Deze kunnen aanzienlijk zijn, zeker voor een land als Nederland dat een belangrijke wereldspeler is in plantenveredeling. De Nederlandse veredelaars zijn goed voor 40% van de tuinbouwzadenverkoop wereldwijd. Die vooraanstaande positie dreigt volgens de wetenschappers van de Universiteit Utrecht verloren te gaan. “Terwijl de rest van de wereld deze technologie omarmt, blijft het sneller en meer gericht ontwikkelen van betere gewasvariëteiten in Europa sterk achter.”
Veiligheid voldoende gereguleerd
In de brief stellen de wetenschappers dat de veiligheid van genome edited-gewassen voldoende is gereguleerd, ook als deze niet onder GMO-wetgeving vallen. Daarbij wijzen ze bijvoorbeeld op de algemene wetgeving over voedselveiligheid voor voedingsmiddelen die op de Europese markt worden gebracht. En ook de milieuwetgeving, die marktpartijen aansprakelijk stelt als ze gewassen introduceren die schade toebrengen aan biodiversiteit en beschermde leefomgevingen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883394/gentechniek-essentieel-voor-duurzame-landbouw]Gentechniek essentieel voor duurzame landbouw[/url]