Er is een kans dat Oostenrijk als eerste Europese lidstaat het gebruik van glyfosaat gaat verbieden. Het land heeft meer biologische landbouwgrond dan elke ander lidstaat en er zijn veel voorstanders voor een verbod. In de ambitie streeft het Frankrijk voorbij.
De 'groene' Franse regering heeft zich volgens Reuters juist iets positiever uitgelaten over het gebruik van glyfosaat. Zij zien ook de voordelen in die het de sector brengt. Een groot aantal politici in Oostenrijk denken daar anders over. Zij willen glyfosaat op basis van de gezondheidsrisico’s zo snel mogelijk laten verdwijnen.
Brede politieke steun
De Oostenrijkse sociaaldemocratische partij kwam maandag 1 juli met de verklaring over het mogelijke verbod op glyfosaat. Pamela Rendi-Wagner, de voorzitter van de partij, zegt dat dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Op dinsdag 2 juli maakt de partijleider van de rechtse FPÖ bekend in te stemmen met het verbod. Gezamenlijk hebben de 2 partijen een meerderheid in de Oostenrijkse Eerste Kamer.
Waarschijnlijk wordt dinsdag 2 juli nog gestemd over het verbod. De kans dat deze wordt aangenomen is groot, ondanks dat de Europese toelating voor de stof nog tot december 2022 loopt. De Oostenrijkse minister voor Duurzaamheid, waar ook landbouw en milieu onder vallen, is tegen een verbod. Zij noemt het zelfs tegen de wet, omdat het in de Europese Unie gewoon is toegestaan.
Biologische bakermat
De biologische landbouwsector is nergens zo goed vertegenwoordigd als in Oostenrijk. Bijna 25% van alle landbouwgrond is biologisch, tegenover gemiddeld 7% in andere Europese lidstaten. Veelal gaat het om grasland. Op plek 2 staat Estland met bijna 20%. Nederland staat met 3% bijna onderaan de lijst. De cijfers geven een vertekend beeld, omdat Oostenrijk veel minder landbouwgrond heeft dan bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. In absolute cijfers ligt het genuanceerder.
Een glyfosaatverbod heeft een politiek tintje in het land. Het land wordt namelijk geleid door een tijdelijke regering, die gevormd is door ambtenaren en niet door politica. Naar verwachting volgen in september verkiezingen. In aanloop hiernaar proberen politieke partijen bondjes te slaan en hun achterban tevreden te stellen door wetten en regels nog snel voor het zomerreces in te laten gaan.
Inmiddels is voor het verbod gestemd. Meer informatie lees je hier.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883101/verbiedt-oostenrijk-als-eerste-glyfosaat]Verbiedt Oostenrijk als eerste glyfosaat?[/url]