Aan het einde van de week wordt in een groot aantal Europese landen opnieuw stevige nachtvorst verwacht. In Nederland wordt het ook koud, al lijkt het hier mee te gaan vallen. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Polen kan de temperatuur flink gaan dalen.
Medio april deelde nachtvorst al een tik uit. Het hield vooral fruittelers in Nederland nachtenlang bezig. De schade aan vroege aardappelgewassen en suikerbieten was beperkt, al was dat niet overal het geval. In Frankrijk werd lokaal behoorlijk wat schade bij de suikerbieten aangetroffen en ook in de vroege Duitse aardappelgebieden werden bevroren planten gevonden.
Nieuwe nachtvorst
Daarna volgde flink warmer weer, en de maand april eindigde zelfs in de top 10 van de warmste en droogste aprilmaanden sinds het begin van de meting. Voor het begin van mei wordt wederom een koudegolf verwacht. Een arctische stroom brengt veel koudere lucht richting Europa, waardoor de temperatuur tussen 3 en 7 mei overdag en 's nachts flink gaat dalen. Het worden mogelijk de koudste 4 en 5 mei in 30 jaar tijd, zo denken meteorologen.
Met een maximumtemperatuur van 10 à 13 graden, die met noordenwind kan aanvoelen tot waardes onder nul, is het ook fris te noemen. 's Nachts blijft nachtvorst naar verwachting beperkt tot 1 graad, of net iets meer in de grensregio.
Verre van ideaal
Voor Frankrijk, Duitsland en Polen is dat anders. In deze landen kan het 3 tot 4 graden vriezen en aan de grond kan het lokaal tot -7 graden Celsius zijn. Voor de jonge suikerbietenplanten en de aardappelen, die net bovenkomen, is dat op zijn zachtst gezegd verre van ideaal. Akkerbouwers zijn dan ook bezorgd.
In Polen was het voor Pasen ook flink koud. Vroege aardappelgewassen, zowel onder folie als onbedekt, liepen lokaal vorstschade op. Dit leidt tot een vertraging in de oogstverwachting. Het koude weer begin mei levert wederom problemen op.
Droog en koud
De huidige weersverwachtingen spreken gedurende de eerste 3 weken in mei van lage temperaturen. In de eerste volle week van deze maand kan het weer ietwat opwarmen, maar het blijft kouder dan normaal. Pas aan het eind van de maand wordt significant warmer weer verwacht. Af en toe kan een bui vallen, maar tot grote hoeveelheden neerslag komt het niet. Wel kan komend weekend soms hagel of natte sneeuw vallen.
De Nederlandse akkerbouwers zullen niet veel vrezen voor de komende nachtvorst, al is van groeizaam weer geen sprake. Droogte is momenteel een groter punt van zorg. Dit is overigens in alle landen in Noordwest- en Centraal-Europa het geval.
Ben je geïnteresseerd in de weersverwachtingen op perceelsniveau? Probeer dan nu 1 maand lang gratis Boerenbusiness Agroweer.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882300/nieuwe-nachtvorstgolf-baart-boer-zorgen]Nieuwe nachtvorstgolf baart boer zorgen[/url]