Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Cosun haalt bakzeil in bietentoerisme

5 Maart 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

Naast de malaise op de suikermarkt, en de in het verlengde daarvan lage bietenprijs, is het onderwerp 'bietentoerisme' de afgelopen maanden veelbesproken. De raad van beheer van Cosun heeft de regeling opnieuw geëvalueerd en op details aangepast.

Jarenlang was het zogenaamde 'bietentoerisme' voor veel telers een grijs gebied, dat oogluikend werd toegestaan. Daarom is uiteindelijk besloten om duidelijkheid te scheppen. Het werd officieel toegestaan, maar alleen wanneer de teler voldoende had ingezaaid. Hiervoor werd gekeken naar de opbrengst over de afgelopen 5 jaar.

Toewijzing verruimd
Tijdens de teeltvergaderingen bleek dat lang niet iedereen tevreden was met de officiële goedkeuring. Cosun bepaalt of een toerismeteler niet te scherp heeft gezaaid. Dat wil zeggen, te weinig. Voor het bepalen van het minimale areaal per teler wordt nu gerekend met een toewijzing van 95% en niet van 100%, zoals uiteindelijk het geval is. Ook de komende jaren wordt enige ruimte behouden, zo schrijft secretaris Jan Willem van Roessel in het Cosun ledenblad.

Een ander detail dat Cosun aanpast, is te vinden in het ledenportaal. Hier zie je wat het minimaal in te zaaien areaal is per bedrijf. Hier moet aan voldaan worden om bieten bij te kopen. De ledenraad is verdeeld over de aanpassingen, maar uiteindelijk stemde een meerderheid in. Daarbij is wel opgemerkt dat samenwerkingsverbanden tussen telers niet in gevaar mogen komen. Zaait een collega een deel van het areaal, dan moet dit worden opgegeven bij de areaalopgave.

Misstanden uit het verleden
De raad van beheer gaat verder proberen misstanden uit het verleden recht te zetten. Zo zijn er telers die in het verleden veel bieten bijkochten en daardoor ten onrechte een zeer hoge opbrengst in de boeken hebben staan. Om aan de toewijzing te voldoen, moeten zij structureel bijkopen en dat is niet toegestaan.

Gedurende de telersvergaderingen klonk meer kritiek. Vaak wordt pas na het rooien duidelijk dat de opbrengst tegenvalt. Enkele vrachten bijkopen is dan niet mogelijk, omdat dit vroegtijdig moet worden aangegeven. De coöperatie is hierop tegen, omdat de vrachten in zo’n soort situatie niet traceerbaar zijn. De vraag is dan ook of met deze aanpassing alle kou uit de lucht is.

Tiental boetes
Cosun maakte eerder al bekend dat er in 2018 365 telers te weinig bieten hadden uitgezaaid. Met een boete werd gedreigd, die uiteindelijk aan 11 bedrijven werd uitgedeeld. Zij konden geen duidelijk argument noemen voor het te weinig zaaien.

De bietenverwerker baalt van het feit dat neonicotinoïden niet langer zijn toegestaan bij de zaaizaadcoating, terwijl Belgische telers wel ontheffing kunnen aanvragen. Ondanks dat Suiker Unie Belgische grensbieten van Iscal Sugar gaat verwerken in Dinteloord, benadrukt voorzitter Dirk de Lugt dat bieten geteeld van zaad met neonics niet worden verwerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
???!!! 5 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881588/cosun-haalt-bakzeil-in-bietentoerisme]Cosun haalt bakzeil in bietentoerisme[/url]
ik ben tegen. dan moet elke biet vooraf worden geanalyseerd. kost te veel. niet doen. of mee verwerken of weigeren.
Abonnee
erik 6 Maart 2019
je weet van tevoren je rechten en plichten, als je nu al gaat zeuren kun je beter je leveringsrechten verkopen. Ze zijn nu nog duidelijker dan de eerste keer. Teel of teel niet
buwke 6 Maart 2019
Cosun verwerkt/verhandelt/maakt via deelnemingen een bieten prijs,
cosun is geen politie agent, moet dat ook niet willen.
Cosun kan/had moeten zelfs veel beter moeten optreden tegen de nu
verboden neonics omhulling.
Dit hadden ze nooit moeten accepteren en dan nu de uitgeklede teler
met over/tekort bieten, dwars zitten, ik zou mij schamen!!!
Léon 6 Maart 2019
Bieten geteeld van neonics worden niet verwerkt deze garantie van onze directeur is per definitie niets waard. Controle is een papieren controle. Wie controleert dit in het veld. Belgische collega doet niets wat daar verboden is. Gebruikt hij dit middel dan zal hij dat niet melden. Rijd hij een paar vrachten van zijn buurman naar zijn hoop zal hij dit ook niet melden. Wil je op de hoogte blijven wat daadwerkelijk in het veld gebeurt maak je geen regels en ga je op een fatsoenlijke manier het gesprek met je leden voeren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden