De berichtgeving over de droogte, in Nederland en elders in Europa, gaat onverminderd door. Met een nieuw groeiseizoen voor de boeg maken de waterbeheerders en agrarische sector zich ernstig zorgen over de lage watervoorraad. Die kan dit voorjaar namelijk direct impact hebben.
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) start pas op 1 april 2019 met het bijhouden van een doorlopend neerslagtekort. In de wintermaanden wordt niets gepubliceerd. Aan het einde van 2018 werd al erkend dat het minimaal 6 maanden normaal moest regenen (200 dagen) om het neerslagtekort op te heffen.
Minder neerslag
Gedurende de wintermaanden is minder neerslag dan 'normaal' gevallen. Volgens het KNMI viel in februari tot dusver tussen de 23 en 77 millimeter neerslag, waarbij 55 millimeter in deze maand normaal is. Januari verliep ook droger: 56 millimeter tegenover 73 millimeter. In december was de neerslag gemiddeld.
Aangezien het grondwaterpeil niet voldoende hersteld is, verwachten de waterschappen dat zij genoodzaakt zijn om vanaf 1 april 2019 direct een beregeningsverbod aan te kondigen. Op bijna alle plekken in Nederland is sprake van droogte; zo laten de waterschappen in Drenthe, Groningen, Zeeland, Noord-Brabant en op de Veluwe van zich horen.
Extra onderzoek
Het Zeeuwse waterschap 'Scheldestromen' neemt nu al maatregelen en maakt €100.000 vrij voor onderzoek dat droogte het hoofd kan bieden. Het waterschap wil onder meer onderzoek doen naar ander peilbeheer en het inzetten van gezuiverd rioolwater en proceswater, schrijft Omroep Zeeland. Het waterschap onderzoekt daarnaast structurele oplossingen tegen de droogte, want verzilting is voor de provincie een groot risico. Daarbij is het waterbeheer nu vooral toegespitst op wateroverlast en niet op droogte.
Ook in de noordelijke provincies van het land bevindt het grondwaterpeil zich nog steeds op een laag niveau. Dat meldt waterschap 'Hunze en Aa’s'. Betrokkenen durven nu echter nog niet te zeggen wat de gevolgen voor de landbouwsector en de gewasgroei gaan zijn.
Houd rekening met grondwaterstand
Met name op hoger gelegen zandgronden is de droogte, en daarmee de lage grondwaterstand, een blijvend probleem. Dat geldt onder meer voor Noord-Brabant en Limburg, maar ook voor Twente en de Achterhoek. De waterschappen in deze gebieden hanteren nog altijd de maatregelen die afgelopen zomer van kracht werden. In Limburg wordt de boeren zelfs gevraagd om rekening te houden met het lage grondwaterpeil.
"Zelfs wanneer de boeren water willen onttrekken voor beregening, dan is dit niet altijd mogelijk. Dit omdat ze er niet bij kunnen", zo zegt Dirk-Siert Schoonman, waterschapsbestuurder bij de Unie van Waterschappen, bij het AD. De waterschappen proberen het water vast te houden en laten duikers en stuwen op zomerstand staan. Zo pogen ze het kleine beetje regenwater vast te houden.
Meteorologen verwachten echter dat er de rest van februari, en mogelijk ook de eerste helft van maart, weinig neerslag van betekenis gaat vallen. Het gaat dan om miezerbuitjes. Hogedrukgebieden houden storingen op afstand van Europa.
Situatie in Europa
De droge omstandigheden zijn in heel Europa een probleem. Afgelopen herfst tekende het de wintergranen en dit voorjaar kunnen de gewassen er eveneens hinder van ondervinden. In het Verenigd Koninkrijk staat de overheid dan ook toe dat boeren hun beregeningsreservoirs tot en met april mogen aanvullen.
Vooral in Oost-Engeland is het erg droog. Afgelopen groeiseizoen hebben de akkerbouwers hun watervoorraad daar grotendeels opgebruikt en niet kunnen aanvullen. De beschikbaarheid van water is cruciaal voor de teelt van onder andere aardappelen, uien en wortelen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881424/droogte-nu-al-bovenaan-ieders-agenda]Droogte nu al bovenaan ieders agenda[/url]
Wordt weer zomer spittenDit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881424/droogte-nu-al-bovenaan-ieders-agenda]Droogte nu al bovenaan ieders agenda[/url]
Droogte staat bij velen juist niet bovenaan in de agenda, dan hadden ze zeker geen contract getekend.