De Belgische chipsproducent Roger & Roger uit Moeskroen koopt een conservenfabriek van concern Greenyard. Met deze stap wil de producent zijn marktaandeel in Centraal- en Oost-Europa verstevigen en logistieke voordelen te behalen.
Het groenteconcern Greenyard tracht zijn forse schulden af te bouwen en verkoopt daarom een aantal bedrijfsonderdelen. Het concern zette begin dit jaar al de conserventak te koop. Greenyard heeft diepvriesfabrieken in het Belgische Bree, Rijkevorsel en Nederlandse Velden. De partijen laten weten dat er geen overnamebedrag bekend wordt gemaakt.
Dubbeldoel
Familiebedrijf Roger & Roger heeft zelf al 3 diepvriesgroentefabrieken en zocht uitbreiding. "Het is een dubbele strategische zet", zo meldt Yves De Vinck, de CEO van Roger & Roger. "Naast de productie van aardappel- en maïssnacks, kennen we ook 3 diepvriesgroentefabrieken. Het is dus niet uitgesloten dat we in de fabriek van Greenyard ook groenten verwerken. Wel gaan we nu de stap zetten om de fabriek aan te passen, zodat we er aardappelen kunnen verwerken."
Met de overname van de fabriek mag Roger & Roger ook de aangesloten telers tot zijn rekening nemen. De CEO heeft enkele bedrijven bezocht en zegt vooral onder de indruk te zijn van de Hongaarse akkerbouwers. "Het zijn moderne akkerbouwers die veel investeren, onder andere in beregening."
Negatief nieuws
De productielocatie van Greenyard kwam in 2018 negatief in het nieuws, nadat er een besmetting met listeria opdook. Het moest vervolgens alle diepvriesgroente die tussen medio 2016 en 2018 geproduceerd waren, terugroepen. "Sinds september vorig jaar is er weer volop geproduceerd, zonder problemen", weet De Vinck. "Jammer dat dit negatieve nieuws nu direct weer wordt aangehaald."
"We waren al langer op zoek naar een manier om een stap te zetten in Centraal- en Oost-Europa", vervolgt De Vinck. "Toen kwam het nieuws dat Greenyard fabrieken te koop zette. Dat paste precies bij ons. Het grootste voordeel is de logistiek. Onze klanten groeien, waardoor de export verder toeneemt. Chips is een zeer licht en volumineus product. Het is niet als frites, waarvan je 22 ton in een container kunt verschepen. Een container vol chips weegt maar 4 ton. Transport vanuit België naar Centraal-Europa is daarom duur. Lokaal produceren is de enige oplossing."
Dit is volgens De Vinck mede de reden waarom de chipsindustrie niet de groeicurve kent zoals die van hun Belgische frites-collega's. "De groei bij de frites is voornamelijk gericht op export naar Azië en Zuid-Amerika. Wij kunnen daar niet naartoe exporteren. Ons segment groeit wel, maar veel vlakker. Puur vanwege de actieradius die een chipsfabriek heeft."
Geografische spreiding
Roger & Roger betrekt de benodigde grondstof hoofdzakelijk van telers in België (Vlaanderen en Wallonië), Noord-Frankrijk en Duitsland. Daarbij is geografische spreiding nodig, wegens van de weersextremen, al moet De Vinck toegeven dat het vorig jaar overal droog was. "Het is ook nu droog in de teeltgebieden. Regen is broodnodig, want de aardappelen staan nu net boven. Gezien de verwachtingen ben ik hoopvol gestemd. Het is nog vroeg in het seizoen, er kan nog van alles gebeuren."
Het Belgische bedrijf is vooral bekend van Croky, maar produceert ook veel aardappelsnacks onder private label In 1999 kochten 4 ondernemers de chipstak van Pepsico. Inmiddels is het bedrijf nog eigendom van 1 familie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882702/chipsbedrijf-roger-roger-breidt-uit-in-hongarije]Chipsbedrijf Roger & Roger breidt uit in Hongarije[/url]