De ontdekking dat het grootste pootgoedbedrijf in Nederland illegaal pootgoed vermeerderd en verkocht heeft, heeft veel losgemaakt. Dat geldt ook voor pootgoedhandelshuis HZPC. Gerard Backx, de CEO van HZPC en tevens voorzitter van het bestuur van Breeders Trust, reageert op de kwestie.
De omvang van de fraude, waarbij onder andere certificaten zijn vervalst, is significant; zo is er in meerdere jaren fraude gepleegd. Het gaat om een teler die voor Agrico teelt, maar ook pootgoedhandelshuis HZPC kent de bewuste teler.
Er is besloten dat deze teler niet langer voor Agrico mag telen. Kan hij elders, bijvoorbeeld bij HZPC, aan de slag of moet hij helemaal stoppen met het telen van pootgoed?
"Ik weet niet wat keuringsdienst NAK gaat doen. Als zij de maatregel toepassen niet meer te gaan certificeren bij de bewuste teler, dan kan hij voor geen enkel handelshuis pootgoed telen. Daarnaast is het zo dat de samenwerking tussen een pootgoedhandelshuis en teler van 2 kanten moet komen. Je moet het als handelshuis dan ook maar willen. In dit geval zal de teler in ieder geval niet meer voor ons mogen telen."
Waarom is deze teler niet meer welkom bij HZPC?
"Wij hebben 2 decennia terug al problemen gehad met de bewuste teler. We hebben toen ook afscheid genomen. Het zijn lastige dilemma's, waar je zorgvuldig mee moet omgaan. Het gaat immers om mooie oppervlaktes, die je zo kunt contracteren. Echter, er moet wel onderling vertrouwen zijn en je moet je waarden in de gaten houden."
Hoe kan het dat fraude op een dergelijke schaal in verschillende jaren plaatsvindt?
"Wij zijn eveneens geschrokken van de omvang van deze fraude. Na de fraude eerder dit jaar met een teler uit de Noordoostpolder (Flevoland), is dit de tweede ernstige zaak in 1 jaar tijd. Wij vragen ons daardoor ook af of dit slechts het topje van de ijsberg is. Wij vinden het spijtig dat we de situatie met de teler uit de Noordoostpolder niet eerder in de gaten hadden (hij teelde immers ook voor ons), maar we hadden het ook nooit verwacht."
"Het toont ook aan dat een groot deel van het Nederlandse systeem is gebaseerd op vertrouwen. Daarbij is het opvallend dat dit zelfs gebeurt bij pootgoedprijzen die al 10 jaar zo goed zijn. In mijn ogen gebeurt deze fraude dan ook niet uit armoede."
Deze situatie levert schade op voor het imago van de hele Nederlandse pootgoedteelt. Wat kan een handelshuis doen om dit te voorkomen?
"Wij hebben een behoorlijk grote buitendienst en hopen fraude op een dergelijke schaal daardoor tegen te komen. Er zijn eigenlijk 2 manieren van fraude mogelijk: je kan percelen niet als pootgoedpercelen aangeven of je kan op iedere hectare een paar ton achterhouden. De eerste vorm is lastig te controleren, zeker bij een groot areaal. Daarom controleren wij al jaren of het aantal tonnen dat we ontvangen van een teler klopt met onze inschatting. Een verschil van 1 ton met de gemiddelde opbrengsten kan, maar afwijkingen van 3 ton hebben wij wel in de gaten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882427/je-vraagt-je-af-zijn-er-meer-pootgoedfraudeurs]'Je vraagt je af: zijn er meer pootgoedfraudeurs?'[/url]
@redactie boerenbusiness.
Is er een mogelijkheid dat teler en handelaar ook hun verhaal mogen doen.
Het is nogal een eenzijdig verhaal zonder wederhoor.
De teler heeft de certicificaten niet vervalst en eraan gehangen dat heeft zeeland trade zelf gedaan.
Deze teler is gewoon ook opgelicht
Zeeland ontkent dat hij wist dat het ongekeurde waren wat een bullshit teler is onder druk gezet door deze handelaar
Teler zou wat meer steun moeten krijgen dit bedrijf is het hardst werkende bedrijf van nederland dag en nacht zijn deze bezig met hun oogst . Nooit geen klachten gehad op zijn producten .
Iedereen neemt hem dit nu kwalijk maar het is altijd al een hele hele goede teler geweest .
Iedereen die er goede zaken mee heeft gedaan geeft dat vertrouwen ineens op wat belachelijk zeg .
Het is de grens over certificaten vervalsen. Dat kan niet en mag niet. Maar roepen de grote pootgoedhuizen niet een beetje voor hun beurt? Uit betrouwbare bron vernomen, je moet als boer of handelaar eens 100 ton pootgoed bestellen, men lacht je gewoon uit. Nee, dan de fabrieken die zijn kind aan huis. Zodra je een fabriek begint zijn de pootgoed bazen er als de kippen bij om hun producten te slijten en tegen scherpe prijzen aan te bieden. Maar als individuele boer en handelaar kun je niets kopen ook al bied je 5 euro meer. En dan creëer je vanzelf andere wegen , zelfs sluipweggetjes.
Daarom een dringend verzoek: Gooi die markt open en maak deze transparant zodat ieder op een open, transparante en eerlijke manier tegen betaalbare prijzen aan pootgoed kan komen zonder gebonden te zijn aan de fabrieken.
En we willen aan de fabrieken leveren, graag zelfs maar tegen ook voor ons rendabele prijzen.
Oorzaak nr 1 van heel het fraudeverhaal is het gigantische verschil tussen de poolprijzen die de handelshuizen uitbetalen op grote rassen zoals fontane en de prijs de de consumptieteler betaalt voor hetzelfde pootgoed.
Als je als pootgoedteler dan niet begint na te denken hoe het slimmer kan en af en toe eens wat risico neemt, ben je geen ondernemer. Ik kan die pootgoedteler alleen maar groot gelijk geven dat hij zoiets doet.
Handelaar is een ander verhaal. Die rommelt al z'n hele leven en is overal al gekend voor gelijkaardige feiten.
Verder nog iets over Breeders Trust. Staring zit daar alleen om de financiële belangen van de pootgoedhandelshuizen te dienen en voor niets anders ! Die man is helemaal niet bezig met plant en bodemgezondheid en al zeker niet met de belangen van de telers.
Grootste voorbeeld een strafrechterlijk onderzoek proberen starten tegen de handelaar. Het enige wat je daarmee bereikt is dat die failliet draait. De gedupeerde consumptietelers pakken weer naast hun schadevergoeding.
Verder de eis om de aardappelen in Nederland ook op te rooien. Daar bereik je helemaal niets mee. Je rooit nooit 100 % van de knollen uit de grond nu. Mocht er al iets inzitten van bruinrot is er een grote kans dat die knollen al rot in de grond zitten. Als er aaltjes aan het pootgoed zaten is er een grote kans dat die al in de grond aan het vermeerderen zijn. Dus de besmetting is dan sowieso gebeurd.
De enige goede oplossing is om die aardappelen intensief te bemonsteren en op te volgen in het teeltseizoen. En dit op kosten van de handelaar.
Grote kans dat dat pootgoed verder zeer normaal opgroeit zonder bodem en plant gezondheidsrisico's.
Maar nee, er moet een groot voorbeeld gesteld worden dat dit allemaal niet kan. Wie zal er de grote dupe van het hele verhaal zijn ? De boer die dat pootgoed ter goeder trouw kocht bij de handelaar, want die zit met een hele hoop ellende en waarschijnlijk een schadevergoeding die hij nooit zal zien !
Ik heb nog weinig reacties gehoord van boeren belangenorganisaties of van Breeders Treut, Nvwa, Favv, Nak, vlaamse keuringsdienst, ... die de belangen van de getroffen telers dienden, wel hun eigen vel proberen redden.